SPC zabranila gotovinsko plaćanje za oprost grehova

SPC zabranila gotovinsko plaćanje za oprost grehova
693

SPC zabranila gotovinsko plaćanje za oprost grehova

Zbog sve češće prakse neizdavanja računa i oprost grehova na crno Srpska Pravoslavna Crkva je zabranila plaćanje usluga gotovinom. Uskoro se očekuje i uvođenje fiskalnih blagajni kako bi građani bili sigurni da su njihovi gresi oprošteni i da je na njih plaćen porez.

Beograd – Sveta stolica je i službeno zabranila sva gotovinska plaćanja u ispovedaonicama. Na to su bili prisiljeni jer nisu uskladili zakonodavstvo s evropskom praksom o pranju novca, javlja RT.

Zabrana je stupila 1. januara ove godine, a trajaće sve dok evropska banka ne vrati dozvolu Holly Bank of Pope, koja je vršila transakcije iz svih svetskih ispovedaonica u poslednjih 2000 godina.

Naši novinari su otkrili kako u celom svetu postoji ustaljena praksa neizdavanja računa za obavljenu ispoved. Takođe nije retkost da sveštenici deo greha opraštaju na crno, a samo manji deo prikažu na računima.

Takva praksa je nedopustiva jer, osim što ne plaćaju porez na dodanu vrednost “PDV”, tako izbegavaju i porez na transakcije – objasnio je portparol Evropske banke.

SPC je upozorila vernike da ubuduće obavezno ponesu kreditne kartice kada se ispovedaju, da traže račun za svaki oprost greha i da obavezno provere šta im je sve naplaćeno. Takođe su najavili da će uskoro početi fiskalizaciju svojih blagajni kako bi u realno vreme imali uvid u poslovanje ispovedaonica. Tako će građani u svakom trenutku jednostavnim slanjem SMS-a moći da provere jesu li njihovi gresi stvarno oprošteni ili ih je prevario korumpirani sveštenik.


Vranje-Online
Njuz Network

Vatikan zabranio gotovinsko plaćanje za oprost grehova

Comments
Prikazujem...