Arheološko otkriće: Ovde je živeo Golijat?

Arheolozi u Izraelu pronašli kapije biblijskog grada Gata, doma Golijata iz priče o Davidu i Golijatu

Pronađene kapije biblijskog grada Gata, koji se spominje kao grad džina Golijata koji je proglasio rat Izraelićanima i kojeg je David ubio praćkom.

“Znamo da je Gat u 10. i 9. veku pre nove ere bio jedan od većih,ako ne i najveći grad u Izraelu”, rekao je Aren Mair, vođa arheološkog tima koji je otkrio kapije grada. “Veličina ovih kapija otkriva o kakvom gradu pričamo”.

Pored kapija, otkriven je i zid utvrđenja, hram i objekat za proizvodnju i obradu gvožđa. Pored infrastrukture, tim arheologa je pronašao i artefakte na kojima se pominje Filisteja, ali i natpise na kojima su imena koja podsećaju na ime Golijat.

Gat je do devetog veka bio pod vlašću Filistinaca, a u Starom zavetu se spominje da je bio dom džina Golijata.

Istoričari veruju da je grad razrušen u opsadi kralja Arama i Damaska Hazela 830. godine pre nove ere.

Ovaj arheološki lokalitet nalazi se na pola puta između Jerusalima i Aškelona i tek mu predstoji potpuno iskopavanje. Aren Meir i njegove kolege planiraju da nastave sa istraživanjem nadajući se da će uskoro saznati više o istoriji drevnog grada.

Na nalazištu su pronađeni i fragmenti grnčarije na kojoj se vide detalji filistinske i izraelske izrade.

David je po Svetom pismu bio kralj Izraela i Judeje, naslednik prvog kralja Izraela Saula, koji je kao dečak porazio džinovskog Filistinca Golijata jednim hicem iz praćke.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI