5 najdominantnijih svih vremena!

Samo pet evropskih klubova uspevalo je da dva ili više puta osvoji kontinentalne triple krune. Real je to uradio prvi i poslednji.

Real Madrid zaokružio je u sredu, u Barseloni, sezonu za pamćenje. Osvojio je Kup kralja, Evroligu, pa domaće prvenstvo i potvrdio da su godine loše sreće i tragičnih poraza ostale iza ekipe Pabla Lasa.

Kompletiravši čuvenu, kontinentalnu “tripletu”, koja podrazumeva trofeje Evrolige, nacionalnog prvenstva i kupa, Madriđani su učvrstili svoju poziciju na evropskom spisku najvećih. Evo ko se još nalazi u tom društvu.

Pred vama je spisak ekipa koje su višestruki osvajači triplih kruna.

5. VAREZE – DVE TRIPLETE (1970, 1973)

Italijanski klub, treći najuspešniji u svojoj zemlji, bio je apsolutno dominantan na Apeninima i šire tokom sedamdesetih godina, kada je nastupio u DESET uzastopnih finala Kupa šampiona – od 1970. do 1979.

Najvredniji kontinentalni trofej četa iz Lombardije osvajala je u tom periodu pet puta, pod imenom “Ignis Varese”. Naravno, triplete kluba sa severa Italije neizbežno su vezane i za naše krajeve.

Pod vođstvom slavnog profesora Aleksandra Nikolića, jednog od utemeljivača jugoslovenske košarke, Vareze je 1973. godine osvojio sve trofeje, ponovivši svoj tri godine ranije ostvareni uspeh. Na čelu sa profesorom, Italijani su tri puta bili prvaci Evrope.

4. JUGOPLASTIKA – DVE (1990, 1991)

Nijedan klub sa ovih prostora nije, a verovatno i neće, uspeti da dominira evropskom košarkom kao splitska Jugoplastika osamdesetih godina.

Dalmatinski klub na čelu sa Božidarom Maljkovićem osvajao je Kup šampiona 1989, pa 1990, a nukleus istog tima (Kukoč, Rađa, Perasović, Tabak) postao je šampion i 1991, pod imenom “Pop 84”.

“Triplete” su donošene u Split 1990. i 1991 – zlatnih godina jugoslovenske klupske košarke, koje je 1992. zaokružio Partizan, osvojivši svoju triplu krunu.

3. PANATINAIKOS – DVE (2007, 2009)

Atinski “zeleni” mogli su se bez ikakve zadrške nazvati i najdominantnijim evropskim klubom u prethodnih dvadesetak godina. Od evro-titule osvojene 1996. (u eri Bože Maljkovića), pa do 2011. postajali su prvaci Starog kontinenta pet puta.

Naravno – svi uspesi Atinjana slavljeni su klicanjem srpskom treneru – Željku Obradoviću, koji je “tripletu” osvojio i sa beogradskim crno-belima.

U eri mandata najvećeg evropskog trenera, PAO je vezao svoje dve triple krune – 2007. i 2009. godine.

U osvajanju prve učestvovali su srpski igrači Dejan Tomašević i Miloš Vujanić, a “zeleni” dres u pohodu na drugu nosio je Dušan Kecman, uz Nikolu Pekovića, takođe ex igrača Partizana.

2. REAL MADRID – TRI (1965, 1974, 2015)

“Kraljevski” klub godinama neretko je u prethodnih 20 godina živeo od stare slave, stečene do sredine devedesetih, kada je poslednji put pre ove sezone bio šampion Evrope. Međutim, takmičarska 2014/15 je sve promenila i vratila titule u Madrid.

Ekipa Pabla Lasa godinama se borila sa padovima, posrtanjima i šokantnim porazima, sve do ovog proleća, kada su “kraljevići” trijumfovali u Kupu, pa na Fajnal-foru Evrolige, pa dominantno završili plej-of, savladavši Barselonu 3:0.

Na taj način, generacija Rejesa, Fernandeza, Rodrgeza, Ljulja, Noćionija i saigrača stala je uz rame velikanima Reala, koji su 1965. prvi kompletirali “tripletu”, a devet godina kasnije ponovili taj uspeh, tesnom pobedom nad Varezeom u finalu (74:72).

1. MAKABI – ŠEST(1977, 1981, 2001, 2004, 2005, 2014)

Apsolutni vladar ove liste najvećih je “Ponos Izraela”. Svih šest evropskih titula “kitio” je i domaćim trofejima, koji su mu prethodnih decenija izmicali samo incidentno, kao, na primer, ove godine.

Zanimljivo je da je Makabi do svoje titule došao u beogradskoj hali “Pionir”, pobedivši, naravno, Vareze. I tada, kao i lani u Milanu, ekipa iz Tel Aviva šetala se nacionalnim prvenstvom i rutinski zaokruživala svoje godine za pamćenje.

S obzirom na to da u domaćim okvirima ima slabije rivale od pratilaca na “večnoj listi”, donekle je očekivano da su Izraelci najčešće naprezali zglobove i šake podizanjem triplih kruna. Naravno, to ne umanjuje velike uspehe jednog od najvećih klubova na svetu, drugoplasiranog na tabeli najčešćih osvajača Evrolige/Kupa šampiona.

Posebno bi trebalo napomenuti da je jedna od Makabijevih “tripleta” formirana u sezoni 2000/2001, kada je Evropa imala dva šampiona, zbog dva paralelna takmičenja – FIBA Suproligu (koju je osvojio Makabi) i ULEB Evroligu, koju je osvojio Kinder Bolonja.

Kao jedan od kurioziteta u vezi sa Makabijevim titulama je i to da je u žutom dresu triplu krunu osvojio i Litvanac Šarunas Jasikevičijus, koji je taj podvig ponavljao još tri puta – jednom u Izraelu, jednom u Barseloni u jednom u Panatinaikosu. Po tome je jedinstven.

Komentari

PODELI