PODAJ MI ONU ŠEKIRU DA IŠJEČEM LJEB: U ovom SRPSKOM GRADU uvode CRNOGORSKI JEZIK u službenu upotrebu?

  Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji uputio je i zvaničan zahtev opštini Vrbas za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

  POSLE NEPALA, STIGLI U KINU: Kinezi će STVARNO učiti crnogorski jezik! (VIDEO)

  Aleksandra Vučinić, predsednica Izvršnog odbora tog saveta je u pisanoj izjavi navela da se u zahtevu ukazuje da prema zvaničnim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji opšitne Vrbas živi više od 7.000 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17, 5 odsto od ukupnog broja stanovnika te opštine.

  Ona je dodala i da je Zakonom o službenoj upotrebi jezika predviđeno da je lokalna samouprava u obavezi da uvede u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto.

  – Nacionalni savet je u zahtevu ukazao da je navedena zakonska norma imperativnog karaktera i da je obaveza opštine Vrbas da pokrene inicijativu za izmene Statuta, kojima će crnogorski jezik biti uveden u službenu upotrebu – navela je Vučinić.

  Vučinićeva je podsetila i na akt Pokrajinskog ombudsmana iz 2013. godine, u kojem se preporučuje uvođenje crnogorskog jezika i pisma u službenu upotrebu u Vrbasu.

  Isto tako, Aleksadra je ukazala i da je, pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji, gde su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine.

  (Telegraf.rs / Izvor: Beta)

  Komentari