PRAVIĆEMO IH OD BLATA KAD ODU: Nećete verovati KOLIKO NOVCA MIGRANTI OSTAVE u Srbiji svakog dana!

  Smetaju vam migranti? Razmislite još jednom. “Prosečno jedan migrant u Srbiji dnevno potroši od 25 do 50 evra, što sveukupno iznosi oko šest miliona evra dnevno”, kaže za RTS direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

  On je rekao i da se odnos prema migrantima nije mnogo promenio od prvog talasa koji je pogodio našu zemlju i dodaje kako će Srbiji uskoro biti neophodne donacije EU.

  Nije se mnogo promenio odnos prema migrantima, iako je država podigla prihvatni centar u Preševu. Ipak, mi se svodimo na evidentiranje, jer pomoć i kontrola izostaju u urbanim centrima i blizu granice. Takođe, nemamo registraciju kao i što nemamo lične karte za tražioce azila, i tu stojimo u mestu – navodi Đurović.

  On ističe i da ne vidi problem u tome da se migranti registruju i da se izdaju lične karte, jer kako kaže, to je prvi uslov da se upravlja procesom migracije.

  Foto: Tanjug/Zoran Žestić

  Đurović ukazuje da se naša država za sada dobo drži, ali da su joj što pre potrebne donacije EU.

  Podseća da prosečno migrant u našoj zemlji dnevno ostavi između 25 i 50 evra, a da podaci pokazuju da čak šest miliona evra dnevno ostane od ljudi koji bežeći iz svojih domova pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope.

  Naglašava da novac od migranata ostaje van sistema i najčešće u nečijim džepovima, odnosno u oblasti sive ekonomije, jer kako kaže, svako ko pomisli da može na azilantima da zaradi uglavnom ostaje nekažnjen.

  Đurović podvlači kako je važno ne dizati tenziju i ne širiti neproverene informacije, jer, kako dodaje, nisu tačni podaci koji su se pojavili pre nekoliko dana da naša država na migrante troši 150 miliona evra i da će se graditi prihvatni centar na jugu zemlje.

  Foto: Telegraf

  Foto: Telegraf

  Mi o izgradnji prihvatnog centra na jugu Srbije ništa nismo čuli. Iole ozbiljna zemlja ne bi razmišljala o tome na takav način i mi smo zatečeni takvom informacijom – kaže Đurović.

  Zaključuje da je našoj državi za sada najpotrebnija solidarnost i dodaje kako građani na terenu, ipak, pokazuju određenu vrstu empatije sa migrantima.

  (Telegraf.rs / RTS.rs)

  Komentari