SAKRIJTE ŠTA STE GLEDALI: Evo kako da ZAUVEK uništite sve podatke sa vašeg kompjutera! (VIDEO)

Iako klasično formatiranje obriše podatke i oslobodi mesto na hard disku, tragovi tih podataka ipak ostaju. Ovo hakerima i profesionalcima omogućava da pomoću posebnih softvera vrlo lako mogu da povrate obrisane informacije i vide šta ste sve čuvali na računaru.

Međutim, ukoliko želite da obrišete podatke tako da oni zauvek nestanu i da ih niko ne može povratiti, moraćete to da uradite na jedan poseban način.

U nastavku pogledajte kako to možete uraditi, korak po korak.

Pre svega, neophodno je uradite backup podataka koje želite da sačuvate, jer kada jednom krenete sa ovom procedurom, oni će trajno biti obrisani. Najbolje je da fajlove čuvate na eksternom hard disku ili fleš memoriji.

Za trajno brisanje informacija sa hard diska potrebano je koristiti poseban program. Iako na internetu postoji gomila takozvanih “data destruction” programa, najpopularniji među njima je DBAN koji možete preuzeti OVDE.

Sledeći korak je da od preuzetog programa napraviti takozvani bootabilni fajl, koji potom možete ubaciti na CD ili fleš memoriju. Kreiranje bootabilnog fajla je prilično jednostavno. Predlažemo vam da za to iskoristite program Rufus (možete ga preuzeti OVDE) koji je veoma lak za korišćenje.

Ukoliko ne znate kako kreirati bootabilni fajl, pogledajte video: