Evo šta će zameniti lozinke na Windowsu 10! (VIDEO)

Microsoft se pridružio grupi kompanija, među kojima su Google i PayPal, kako bi pružio podršku Fast Identification Online (FIDO) otvorenom standardu i korišćenju alternativnih metoda identifikacije baziranih na biometrijskim čitačima

Sa Windows 10 operativnim sistemom, Microsoft ima želju da svim korisnicima omogući jedan OS koji će biti odličan na računarima, ali podjednako dobar i na tabletima i smartfonima. Pored toga, gigant iz Redmonda želi da svima ponudi sigurnije okruženje u kojem korisnici neće morati da budu opterećeni raznoraznim šiframa.

Iz tog razloga, Microsoft se pridružio grupi kompanija, među kojima su Google i PayPal na primer, kako bi pružio podršku Fast Identification Online (FIDO) otvorenom standardu i korišćenju alternativnih metoda identifikacije, baziranih na biometrijskim čitačima.

 

Na ovaj način će se Windows 10 udaljiti od tradicionalnih lozinki i prihvatiti novu generaciju šifri, koja će korisnicima između ostalog ponuditi i mogućnost skeniranja zenice oka kako bi računar utvrdio vaš identitet i omogućio pristup.

 

U Microsoftu tvrde da je novi sistem verifikacije i logovanja nešto čemu se teži, ali da istovremeno predstavlja i veliki izazov. Zbog toga je FIDO podrška, sa lansiranjem Windowsa 10, prvi korak za pojačanu sigurnost. Novi operativni sistem Microsofta će sve informacije prikupljene biometrijskim čitačima čuvati na računaru, što znači da će biti značajno otežano da neko pristupi podacima koji se na njemu nalaze.

Čitači otisaka prsta i skeneri oka, bazirani na FIDO 2.0 standardu bi sve ovo olakšali, a već nekoliko kompanija proizvodi ovakve uređaje koji se trenutno koriste za brojne Google servise.

 

Windows 10 će svetlost dana najverovatnije ugledati na jesen ove godine.

 

Pogledajte koje novitete će doneti Windows 10:

Komentari

PODELI