Evo kako da iskoristite IT za unapređenje poslovanja!

Dvadeset prvi vek je vek informacionih tehnologija i novih dostignuća. Kompanije koje ih ne budu primenjivale u poslovanju i koje ne budu imale ljude koji ih poznaju i primenjuju neće moći ravnopravno da konkurišu na svetskom tržištu.

Tehnologija se polako, ali sigurno useljava u sve delove poslovanja u svim industrijama koje možete zamisliti. Ovo se ne odnosi samo na primenu tehnoloških inovacija i korišćenje tehnologije za obavljanje poslovnih aktivnosti, već i na odnos između kompanija i klijenata.

Starbaks je jedna od kompanija koja je pokazala kako je moguće iskoristiti tehnologiju čak i tamo gde to ne biste očekivali, i to vrlo uspešno.

Ispijanje kafe i tehnologija? Moguće je

Iako kafu i IT inovacije možda ne biste odmah povezali, Starbaks pokazuje da je to i te kako moguće.  „Kralj kafe“, kako se ovaj brend još popularno naziva, mogao bi se nazvati i kraljem inovacija.

Foto: AP/Tanjug

U 7000 njihovih kafeterija, uz pomoć aplikacije mobilne aplikacije Sportify, posetioci mogu da biraju muziku koju žele da slušaju. Ovaj „virtuelni džuboks“ naravno mogu da koriste samo posetioci koji poseduju kartice sa nagradnim bodovima, kojima i plaćaju ovu uslugu. Osnivač i generalni direktor kompanije Hauard Šulc navodi da će uskoro svi posetioci moći da učestvuju u biranju muzike, a da je ovo samo jedan od prvih koraka ka stvaranju novog sistema za buduće generacije.

Šta možete naučiti od Starbaksa?

Tehnologija je svuda i u svemu

Ono što  Starbaks i aplikacija Spotify zapravo rade predstavlja primer spajanja poslovanja i tehnologije, koje će tek postati preovlađujuća težnja. Taj trend je već započeo kroz fenomen koji se popularno naziva „Internet of everything“ (Internet svega), to jest kroz uvođenje interneta u sve segmente života i poslovanja.

Šulc objašnjava uspeh svog brenda činjenicom da oni svojim potrošačima ne pružaju samo kafu već i ceo ugođaj. U Starbaksu su, očigledno, vrlo svesni toga da  njihovi porošači veoma uživaju u tehnologiji i svemu što im ona pruža, jer su uz pomoć aplikacije Spotify našli način da korisnicima omoguće da svoj ritual ispijanja kafe upotpune i slušanjem muzike.

Tehnologija pruža mogućnost inovacije čak i u nepromenljivom okruženju

Čak i ako ne promenite okruženje u kom poslujete, kao što je na primer kafeterija, tehnologija vam omogućava da svojim potrošačima date utisak promene. Celom akcijom sa aplikacijom Spotify Starbaks je zapravo učinio to da svaki posetilac ima novo i drugačije iskustvo – i to svaki  put kada uđe u poslovnice ove kompanije.

Čak iako ulaze u istu kafeteriju svakog jutra, posetioci mogu, zahvaljujući promeni muzike, da imaju osećaj da je nešto drugačije. Osim toga, čak i kada popiju svoju kafu i napuste kafeteriju, ili naprosto uzmu kafu i ponesu je, Sportify im omogućava da nastave da slušaju listu muzike koja se nastavlja u kafeteriji.

Na taj način Starbaks je osigurao da ugođaj svoje kafeterije prenosi daleko izvan fizičkog prostora. Ali je verovatno i da će se potrošači uvek vratiti u taj prostor po još prijatnih doživljaja.

Zato, pre nego što se odlučite da izmenite enterijer ili neki drugi deo vaše poslovnice ili prodavnice, razmislite o tome da promenite i unapredite ugođaj koji pružate svojim potrošačima.

Tehnologija omogućava da saznate više o potrošačima i bez standardnih sistema za praćenje

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Kroz opisani spoj kompanija Starbaks ima mogućnost da sazna više o svojim potrošačima. Šta najčešće slušaju ljudi koji piju espreso, a šta oni koji traže čistu arabiku?

Mnogi potrošači, a pogotovo mladi, žele da komuniciraju sa okolinom putem interaktivnih uređaja, a  muzika je samo jedan sloj te interakcije. Uz korišćenje digitalnog plaćanja, moguće je pratiti potrošačke navike, odrediti koliko novca troše i koliko često kupuju kafu i još štošta. Na ovaj način stvarate mogućnost da upoznate potrošače, upotpunite njihov ugođaj i saznate kako da ih zadržite na pravi način.

Starbaks je dokaz za to da tehnološke platforme sve više dosežu u sve sfere života i poslovanja. Ovaj najveći lanac kafeterija u svetu uspešno posluje već godinama, a pod imenom njihove robne marke posluje više od 20.000 kafeterija.

O njihovom uspehu dovoljno svedoči i činjenica da Starbaks otvara otprilike po dve kafeterije dnevno, i to još od 1987. Dakle, sumnji u opravdanost njihove upotrebe  inovacija nema mesta, jer posao, očigledno, rade odlično.

Pitanje je samo šta je sledeći korak. Da li će potrošači uskoro uz kafu moći da uzmu i film? Ili će nagradnim poenima za kupovinu kafe kupovati i najrazličitije druge proizvode ili mobilne aplikacije (čiji će vlasnik svakako biti Starbaks)?

Foto: starbucks.com

Foto: starbucks.com

Činjenica je da će tehnologija svakako bivati sve više umešana u sve i da će se ovaj trend samo širiti i razvijati. Od strategije razvoja koju odaberete zavisiće i to koliko vaša organizacija održava korak sa burnim svetskim tržištem.

I druge velike kompanije su vrlo svesne ovih činjenica, te pronalaze najrazličitije načine kako da savremene tehnologije iskoriste zarad poboljšanja svakog segmenta poslovanja. Zbog toga uloga IT menadžera postaje sve važnija i stručnjaci iz ove oblasti su sada nezaobilazni deo svakog poslovanja.  

IT menadžer mora da oseća puls tržišta, da pravovremeno odgovara na svaku njegovu promenu, da dostignuća iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija svakoga dana primenjuje u radu kompanije na pravi način. Upravo zato je posao IT menadžera i odgovoran i cenjen.

Više o karijeri IT menadžera možete saznati ovde.

(Telegraf.rs)

Komentari