Tesla na Windowsu: Šta može, vredi li kupiti

Windows na tabletu i nije neka novost, ali Windows na “srpskom“ tabletu, pa još na Tesli je svakako nešto što će vam, makar i na trenutak privući pažnju. I dok će mnogi samo odmahnuti rukom i okrenuti očima, druge korisnike će Tesla na Windowsu zanimati, pa kako vam volja – nastavite s čitanjem ili preskočite ovaj test i pogledajte samo galerije slika…

Odmah da raščistimo jednu stvar – ovo neće biti hvalospev o Tesli na Windowsu i nećemo ga proglasiti “najboljim tabletom ikad“, niti ćemo vam reći “kupite ga, neverovatno je moćan i strava je“, kao što to čine ostali domaći “IT portali“. Ne, ovo će biti jedan sasvim običan, najobjektivniji moguć test nečega što se zove tako kako se zove – Tesla Windows tablet “iz Srbije“. Uostalom, ako ste pročitali naš test prvog srpskog smartfona – Tesla 6 smartphone – jasno vam je šta možete da očekujete.

Srpski Windows tablet, zapravo, nije toliko srpski, jer se sklapa i proizvodi u Kini, ali domaća firma koja ga “gura“ je svakako srpska i tvrde da učestvuju u svim odlukama u koje mogu da se uključe – planiranje, dizajn, prilagođavanje hardvera, sofvera i slično. Da li je to dovoljno da ga nazovemo srpskim, pa još i Teslinim imenom – evo, nismo pametni, možda vi imate nešto da kažete na ovu temu? Mi smo o srpskom Tesla brendu rekli i otkrili sve u OVOJ vesti i tu stavljamo tačku na dalju raspravu o ovoj temi!

Teslu smo do sada povezivali uglavnom sa Androidom, jer je firma izbacila nekoliko manje ili više dobrih tableta zasnovanih na najpopularnijem operativnom sistemu. Ako to nije ono što vas “pali“, onda konačno imate jedinu logičnu alternativu – mobilan, a klasičan Windows, što bi mladi danas rekli “u fullu“.

Na 8.9 inča, koliko Tesla H890W ima po dijagonali i na 1.920 x 1.200 piksela prostranom ekranu Windows 8.1 sa Bingom (tako se zove OS) se ponaša kao “riba u vodi“, ali ćete morati da se naviknete na činjenicu da će sitni delovi menija (close, minimize) zahtevati da ih “ubadate“ možda i nekoliko puta, makar u početku i osobama sa krupnim prstima, jer su suviše sitni da bi se pogodili iz prve. Animacije savetujemo da odmah isključite, kako biste hardver usmerili samo ka onim stvarima koje vam zaista trebaju. Za test hardvera Tesle koristili smo ono za šta verujemo da će većina korisnika odmah posegnuti – PopCorn Time – instalirali ga bez problema, pokrenuli i sačekali da se sadržaj učita par minuta. Film u Full HD-u pogledali smo bez većih problema, pregrevanja tableta, ali je povremenih mimoilaženja slike i tona, ipak bilo. Instalirali smo i igre Minion Rush, Asphalt 8, Temple Run OZ i Rayman: Fiesta Run i igrali se bez ikakvih problema.

Instalirati Photoshop na ovako nešto nije sjajna ideja, koliko god to nama zvučalo avanturistički, ali Paint.net i slični programi rade dobro, bez predugačkog učitavanja sadržaja ili maratonskog primenjivanja efekata. Takođe, koristiti ovo za neku video montažu ili tako nešto bilo bi previše za očekivati, čak i na početnom nivou. Dobro, čemu je onda namenjen ovaj uređaj? Tesla s “prozorom“ namenjen je takoreći “kancelarijskoj upotrebi“, da se najpreciznije izrazimo. Office 365, za koji dobijate jednogodišnju pretplatu (za dva uređaja) u sprezi sa OneDrive premijum nalogom sa jednim terabajtom memorije radi odlično i omogućava da svoje Word, Excel ili Power Point dokumente serđujete “u letu“, gde, naravno, ima Wi-Fi veza.

Sjajna vest za sve je to da, za razliku od konkurentskih tableta slične specifikacije, Tesla dolazi sa GPS modulom, koji omogućava glasovnu navigaciju bez interneta, ako instalirate Windows Here Maps aplikaciju. Podržan je srpski, mape su dobre i ovaj teblet biće pravo „otkriće“ na putovanju. Tablet dolazi sa aplikacijom za poboljšanje izgovora američkog engleskog jezika, sa besplatnim igrama i poklonom – kodom za HALO Spartan Assault besplatnu “full“ igru (vrednost oko 600 dinara u Windows Storu). Instalirali smo i nju, radi dobro, tako da je ovo svakako plus za buduće vlasnike.

Silead problem i rešenje

Iako preporučen od Microsoft-a kao opcioni update, “Silead” može da izazove probleme sa touchscreen senzorima. Ukoliko prihvatite update, evo kako možete da otklonite problem:
– Priključite miš OTG kablom
– Desnim klikom na Windows taster izaberite Device manager
– Nađite Human Interface Device i desnim klikom selektujte KMDF HID Minidriver for Touch I2C Device
U sekciji Properties izaberite Driver
– A
ktivirajte Roll Back Driver i podešavanja će se vratiti na staro.

Tesla ima i dva digitalna “oka“, jedno s prednje, rezolucije dva megapiksela, za Skype, koji vam poklanja do 60 internacionalnih minuta mesečno, i jedno sa zadnje, rezolucije pet megapiksela, namenjeno fotkanju okoline. Naravno, ne očekujte čuda ni od jedne ni od druge kamere, jer je kvalitet tek prosečan, posebno prednje kamere i sve što budete fotkali ili snimali (podržan je i Full HD snimak) u zatvorenom ili sa manjkom prirodne svetlosti biće znasto i slabijeg kvaliteta.

Srce prve Tesle s Windowsom kuca ritmom novog Intel BayTrail quad-core procesora na 1.8 GHz (Z3735F), koji uz dva gigabajta RAM i oko 32 giga interne memorije radi uglavnom brzo i bez prevelikog zagrevanja (delovi na kojima se tablet drži, ivice, uglavnom nikad se ne greje).

Podržane su kartice kapaciteta do 32 GB, microSD, a u paketu s tabletom dolazi i produžetak, koji microUSB port pretvara u klasični USB, preko kojeg se mogu koristiti USB memorije, tastatura i miš (vidite kako to izgleda u našoj galeriji slika). Takođe, podržano je i povezivanje tastature i/ili miša preko Bluetooth veze, ali uz ćudljive Windows Bluetooth drajvere “USB on the GO“ opcija je bolje rešenje. Nažalost, micro HDMI port je izostao, kao i infrared. Tu su već spomenuti A-GPS, Wi-Fi a/b/g/n na 2.4 ili 5 GHz i Bluetooth 4.0.

Tesla ima neizmenjivu bateriju kapaciteta 5.000 mAh dovoljnu za oko četiri do 10 sati nepekidnog rada, u odnosu na to koliko jako osvetlite ekran i za šta ga koristite. Office i internet omogućiće dužu autonomiju baterije, logično, nego što će to biti slučaj sa igranjem igara ili gledanjem filmova. U kućište debelo 8.5 milimetara, čiji je ram napravljen od metala, verovatno nije bilo mesta za jaču bateriju, koja će se napuniti do kraja za nešto više od tri sata. Stendbaj mod nismo testirali, jer smo svakodnevno, noću, punili tablet, da se nađe za sutra, ako zatreba.

Posle nekoliko premijum dizajniranih Android uređaja Tesla H890W deluje kao dete koje se, iz nekog razloga, manje voli. Solidna plastika na ivicama nije dobro obrađena, ulaz za microSD karticu “zjapi“ non-stop otvoren, a ukupan utisak je da tablet izgleda jeftino – daleko od osećaja koji ostavljaju promo fotke na netu (evo ih u galeriji). Škripanje je tu i tamo prisutno, mada je tablet dobro sklopljen, ali ako vam ispadne na zemlju – ne znamo koliko će opet biti upotrebljiv… Ako vam je za utehu, Volume i On/Off tasteri su na dobrim mestima, veliki su i lako se mogu pritisnuti. Takođe, za pohvalu je i postojanje led diode u uglu tableta, koja indikuje da se nešto desilo dok ste bili odsutni ili dok je ekran ugašen. Kad smo kod ekrana, nismo razočarani – čitljiv je iz svih uglova, osetljivost na dodir je dobra, a kontrast i zasićenost boja su standardno dobri (IPS matrica). Prikaz će izbledeti na otvorenom, s time ćete morati da živite.

Na kraju – šta ostane od svega?

Gde je Windows 10?

Tesla H890W spremno dočekuje Windows 10, ali ćete se o načinu nadogradnje i stanju Office 365 i drugih licenci morati raspitati kod Microsofta. Tesla H890W radiće uobičajeno i pod Windows 10 operativnim sistemom, a obuhvaćen je besplatnim planom nadogradnje, dolazi sa kvalifikovanim Windowsom 8.1).

Osim zamršene stavke “srpskI“, kojom proizvođač čak i ne voli da ga etiketiramo, jer se Tesla prodaje i u regionu, prvi Tesla tablet s Windowsom je sveukupno dobar proizvod. Ima mane, nabrojali smo ih u tekstu, ali je tablet koji svakodnevno može da obavi dosta toga. Terenski radnici, poslovni korisnici koji su dosta van kancelarije, studenti i oni koji od tableta traže Office, Skype i standardno Windows okruženje biće zadovoljni. Sve je stvar pristupa i toga da li vam treba ovako nešto ili ne. Istina je da lako možemo mu nađemo još značajnijih ili manje značajnih mana, ali cena od 25 crvenih i Windows koji radi dobro u pokretu ne dozvoljavaju nam da o tome diskutujemo.

Da li je ovo tablet za vas, zavisi isključivo od toga da li vam je Windows tablet potreban. Ako jeste, Tesla H890W je jedna od najsigurnijih kupovina, a ako nije onda Tesla nudi i Androide…

Čekamo komentare ispod testa i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Tesla tablet H890W specifikacije:
Displej: 8.9 inča, 1.920 x 1.200 pixels
Mere: 231 x 194 x 8.5 milimetara
CPU i GPU: Intel 3735F Bay trail-TCR 1.83 GHz + Intel Gen 7 HD Graphics
OS: Windows 8.1 with Bing sa Ofice 365 Personal licencom za dva uređaja
Memorija: RAM 2 GB + 32 GB internet + microSD do 32 GB i OneDrive 1 TB
Kamere: Prednja bez autofokusa 2 Mpix i pozadinska od 5 Mpix
Ulazi: USB 2.0 OTG, micro USB, 3.5 mm audio
Povezivanje: Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluethooth 4.0, GPS, nema FM radio
Senzori: Ambijentalni za osvetljenje, senzor blizine, pokreta i tri ose
Baterija: 5.000 mAh Li-Polymer
Ostalo: Mikrofon, mogućnost povezivanja tastature i miša.
Cena: 24.999 dinara.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI