MacBook: Moćan ultrabook od 195.000 dinara

Iako se zove samo MacBook, verujemo da će ga mnogi zvati novi MacBook ili MacBook 2015, barem dok u našim glavama ne prihvatimo da je MacBook lakši, tanji, lepši i elegantniji od MacBook Air modela. Po nazivu, ceni i opštoj hijerarhiji, ovo je podrazumevani MacBook model, smešten između povoljnijih Air i skupljih Pro modela. Ipak, za sada, MacBook nije snažniji od Air modela, već nudi drugačije prednosti zbog kojih se nalazi na malo višoj lestvici.

Njegova početna cena nije niska, jer košta čak 300 evra viša od najjeftinijeg 11-inčnog Air modela. Tanak računar više nije nikakva novost. Oni postaju sve tanji i lakši, ali ipak, novi Apple MacBook uspeva da oduševi svojim još tanjim profilom, elegantnijim dizajnom, neverovatnom “kulturom rada”, i dalje perfektnom tastaturom, novim trackpadom i ekranom visoke rezolucije koji. Sve to, gledano u celini, zaista deluje kao magija.

Neki od nas će smatrati da nije neophodno da se sve žrtvuje zarad toga da računar bude tanji. Zbog čega su žrtvovani USB portovi? Isto tako smo kritikovali Apple kad je izbacio i optički drajv, jer za njega jednostavno više nije bilo mesta. MacBook je računar budućnosti, a Apple smatra da se USB memorije više neće toliko koristiti, jer se fajlovi sve više dele putem Cloud servisa, mejla ili čak putem društvenih mreža. Uostalom, nije da MacBook nema USB port – zapravo, MacBook je prvi računar koji ima najnoviji tip USB porta, koji nosi oznaku USB-C. Putem ovog, sada zaista super-univerzalnog porta, MacBook napaja i sopstvenu bateriju, a uz adapter (koji se mora dokupiti), USB-C se “pretvara” u šta vam je potrebno: HDMI, DisplayPort, još USB 3.0 ili još USB-C konektora, FireWire, LAN priključak ili čak stari VGA (D-Sub) video izlaz. I nije sve ovo svedeno na jedan mali USB-C priključak samo zbog tananosti, već i mase.

Tokom izrade, upotrebljen je visok nivo preciznosti i završne obrade – do sada karakterističan samo za iPhone. Tu mislimo na nešto što se naziva industrijski dizajn, a podrazumeva kvalitet završne obrade, preciznost spojeva između delova, načine na koji su oni “sakriveni” i kako je sve spojeno u jedan proizvod.

Na najdebljem delu, novi 12-inčni MacBook je visok svega 13 milimetara, dok je na najužem potpuno neverovatno tanak – tanji čak i od aktuelnog iPhone-a. Njegova masa je manja od jednog kilograma, što znači da je lakši i od 11-inčnog MacBook Air-a, od koga je dosta i tanji. Za razliku od Air modela, zvučnici su vidljivi i smešteni su iznad tastature, dok je i touchpad iskoristio sav raspoloživ prostor i ostao prilično veliki za računar ovako malih dimenzija. Redizajniran je i sistem “šarki” koje povezuju ekran sa ostatkom notebooka, koji su jedini plastikom obloženi delovi kod modela MacBook Pro i Air, dok su kod MacBook-a i oni napravljeni od metala i sakriveni. 12-inčni Retina ekran aspekta 16 : 10, nudi rezoluciju od 2.304 x 1.440 piksela i on je dodatno poboljšan u odnosu na ekrane kod MacBook Pro modela – sada su staklo i ekran potpuno spojeni u “sendvič” i neodvojivi, kako bi se postigao tanji profil. Osim toga, upotrebljene su nove, svetlije i štedljivije diode, kojih ima dva puta manje, uz istovremeno i višu osvetljenost i duži rad baterije.

MacBook dolazi u tri boje – zlatnoj, srebrnoj i sivoj (space-gray). Da bi se postigao ovako tanak profil, svaka interna komponenta računara je morala da bude ne samo posebno dizajnirana, već osmišljena i kreirana “od nule”, tu uključujući i baterije, koje su kreirane tako da prate oblik unutrašnjosti računara, koji nije popunjen ostatkom komponenti. Matična ploča koja sadrži sve komponente, počev od procesora u posebnom pakovanju, koje je Intel napravio posebno za ovaj model (a koji naravno sadrži i grafički čip, memorijski kontroler i drugu elektroniku), sada nije mnogo veća od “ploče” koja se nalazi unutar iPhone-a. Da, dobro ste pročitali. Najveći deo zapremine MacBook-a “potrošeno” je na bateriju terasastog tipa, koja je u posebnim slojevima postavljena unutar čitavog računara.

Tastatura je tanja od one kod Pro i Air modela, a hod tastera je nešto kraći. Ipak, prava inovacija leži u činjenici da ispod aktuatora tastature nije klasičan, već posebni “butterfly” mehanizam, koji smanjuje profil, odnosno debljinu tastature, čini je udobnijom i preciznijom, ali i dugotrajnijom, s obzirom na to da je novi mehanizam napravljen od legure čelika, a ne od plastike. Ovakav mehanizam je, naravno, nešto skuplji, a zahtevao je i da svaki individualni taster ima sopstveno pozadinsko osvetljenje – tastatura nije osvetljena nizom LED dioda po ivicama, već je osvetljen svaki taster pojedinačno.

 Kuckanje na tastaturi nudi nešto drugačiji osećaj u odnosu na one kod modela Pro i Air koji su, međusobno, slični. Tradicionalna tastatura je, kao i u slučaju touchpad-a, najbolja u klasi i mogu da im pariraju samo, recimo, najbolji Lenovo modeli iz serije ThinkPad T, odnosno Carbon X, ako govorimo o ultrabookovima. Inicijalno, tastatura kod MacBook-a deluje nešto manje ugodno, dok se ne naviknete. Ipak, nakon kratkog perioda navikavanja, postaje jasno da je povratni osećaj jednako ugodan i što je još važnije, klik na svaki od tastera je veoma precizan.

TrackPad ili touchpad, kako god ga nazvali – takođe je potpuno redizajniran i, osim kod MacBook-a, sada je integrisan i kod novih izdanja MacBook Pro Retina Display modela. Dolazi sa Force Touch funkcijom koja je zapravo mehanizam, smešten ispod staklene površine samog senzora osetljivog na dodir (da, kod MacBook računara, touchpad je napravljen od stakla). Senzor sada ima i dodatni niz senzora koji mere nivo pritiska na površinu i određenom trenutku aktiviraju elektromagnet sa malim tegom, koji simulira osećaj klika. Apple nije ukinuo klasičan klik samo da bi trackpad učinio tanjim, već i zbog toga da bi se unutar operativnog sistema mogli iskoristiti nove funkcije. Recimo, kada kontrolišete nivo brzine premotavanja filma dok ga gledate ili radite u Final Cut Pro / iMovie: blagi pritisak će učiniti da ga premotavate brzinom od 2x, malo jači – 4x, još jači, 8x, pa 16x…

Apple logo sa druge strane više ne svetli, već je sličniji onom kod iPad modela. Kao što smo već pomenuli, ekran je svetliji u odnosu na ekran kod Air-a, a okvir oko ekrana je crn, baš kao kod Pro modela. Viewport, odnosno efektivna rezolucija je 1.440 x 900 piksela, mada se uz lagano “hakovanje” ona može povećati na više, baš kao što je to moguće i kod drugih Retina Mac-ova, ali je jasno da bi tada sadržaj na ekranu postao i previše sitan. Pomenuli smo i posebno dizajnirane baterije, koje sada popunjavaju svaki kubni milimetar prostora, a nude oko 9 časova autonomije. Uz lagani rad, na našem testu, baterija je trajala čak i blizu 11 sati, a kada smo više gledali video klipove i držali osvetljenje na maksimumu, opet smo “izašli” na oko 9 sati.

MacBook, Apple, MacBook 2015, Apple MacBook, MacBook cene, MacBook specifikacije, MacBook karakteristike

Apple MacBook stiže sa posebno dizajniranim procesorom, koje Intel nudi i drugim proizvođačima, ali ne u ovako malenom pakovanju, na minijaturnoj matičnoj ploči. Radi se o štedljivom procesoru koji ne zahteva aktivno hlađenje, nazvanim Core M, koji radi na 1.1 GHz, uz Turbo Boost režim koji ga “diže” na 2.4 GHz kada je opterećen. Računar može da se poruči i sa Core M 1.3 GHz procesorom (Turbo Boost do 2.9 GHz). U pitanju je dvojezgarni procesor sa 4 MB trećestepene keš memorije, sa arhitekturom poslednje generacije, dizajniran za snažne, ali ultra prenosive računare. U praksi, on nešto efikasniji po “kloku” u odnosu na Core i5, ali radi na nižim učestanostima, pa nudi performanse u rangu sa Core i3 modelima. Za ovako štedljiv procesor, to je odlično, ali ipak ne treba očekivati da MacBook bude brži od MacBook Air modela. Štaviše, u mnogim situacijama je i sporiji. U realnom radu se to ne primećuje, jer je Apple sporiji rad procesora nadoknadio znatno bržim SSD drajvom, pa se aplikacije startuju daleko brže.

Treba, naravno, napomenuti, da MacBook nije namenjen za intenzivne obrade fotografije i video klipova – ovi poslovi se i dalje znatno ugodnije obavljaju na “mekovima” sa Pro sufiksom. Ako ga previše opteretite, nakon nekog vremena, MacBook postaje mlak, a kako se radi o računaru koji nema aktivno hlađenje, to može da postane neugodno tokom vrelog letnjeg dana, ako radite napolju, a računar držite na nogama. Naša preporuka je da koristite Safari umesto Chrome ili FireFox browsera, jer je daleko bolje optimizovan ako imate naviku da otvarate beskonačno mnogo tabova. Ukratko, računar jeste dovoljno brz, ali u rangu sa slabijim MacBook Air modelima. Ako je neko očekivao da skuplji MacBook bude i brži, u ovom slučaju se prevario.

Još jedan od kompromisa koji se može učiniti, bar isprva, neugodnim, jeste nedostatak standardnih USB portova. USB-C port je jedini priključak, pored 3.5 mm konektora za slušalice koji se nalazi na MacBook-u, uključujući i onaj za napajanje, koji se takođe priključuje na USB-C. Dakle, putem ovog priključka povezujete napajanje, telefon, kameru, SD karticu, dodatne monitore ili štampač. Baš zbog toga je neopodno imati i odgovarajući adapter, a Apple isti ne poklanja uz notebook već ga je potrebno dokupiti. Iako je ovo tradicionalna stvar za Apple, ovo je prvi put da notebook zaista nema konektore i sada adapter morate kupiti. Ranije je ipak bilo drugačije, jer ste ranije morali da kupite adapter ako nemate dovoljno priključaka, a sada ste to u svakom slučaju primorani da uradite. Doduše, niste primorani, jer fajlove možete deliti i putem iCloud-a, Dropboox-a, Google Drive-a ili nekog od mnogih drugih besplatnih cloud servisa. Sve je stvar ličnih navika i ugodnosti, ali je činjenica da nas Apple opet “primorava” da promenimo načine rada i “apdejtujemo” se sa dolazećim vremenima. USB-C charger vam omogućava da dopunite MacBook čak i putem eksternih baterija (ako imaju dovoljnu “amperažu”, naravno), a nedostatak većeg broja konektora će biti sve manji problem kako bude prolazilo vreme.

MacBook, Apple, MacBook 2015, Apple MacBook, MacBook cene, MacBook specifikacije, MacBook karakteristike

Za dve ili tri godine, kada većina Apple korisnika bude imala novi MacBook, sa jačim procesorom, ali u istom kućištu, niko više neće pominjati nedostatak konektora. iPhone se ionako sinhronizuje sa iTunes-om ili iCloud-om putem Wi-Fi mreže, fajlovi se razmenjuju putem AirDrop-a – kome je toliko neophodan USB drajv? Nije neophodan ni danas, a biće još manje za nekoliko godina.

MacBook podseća na prvu generaciju MacBook Air-a. Prva generacija je bila sjajn, ali nudila niske performanse i koštala više nego što bi ste želeli da platite. Ali, MacBook Air je postao računar koji je svaki PC proizvođač ubrzo iskopirao. Izašao je čak i pre nego što je Intel definisao ultrabook kategoriju, koja je, po priznanju same kompanije, i nastala na osnovama ultra tankog računara koju je osmislila ekipa bliska slavnom Stivu Džobsu.

To je Apple-ov novi laptop! Više informacija o MacBook-u možete saznati na linku.

Specifikacije MacBook:

MacBook

Dijagonala ekrana

12 inča, Retina

Rezolucija ekrana

2.304x 1.440 piksela

Procesor

Intel Core M 1.1GHz ili 1.2GHz

Memorija

8 GB 1600 MHz LPDDR3

Skladišni prostor

256 GB, 512 GB fleš memorije

Grafika

Intel HD 5300

Konektivnost (bežična)

Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0

Konektivnost (žična)

1 x USB-C

Autnomija baterije

Do 10 radnih časova

Dimenzije

0.35-1.31 x 28.05 x 19.65 cm

Težina

920 grama

Platforma

OS X Yosemite

Cena (sa PDV-om)

194.590,00 dinara

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI