Testirali smo najnaprednije slušalice na svetu

Parrot Zik 2.0 slušalice za audiofile, bez žica i sa funkcijama koje se ne sreću često na sluškama, a proizvođač tvrdi da su najnaprednije na svetu – ispitali smo to!

Francuska kompanija Parrot je, osim po bluetooth uređajima za telefoniranje u automobilima, navigacionim sistemima i wireless audio uređajima, danas poznatija kao brend koji u ponudi ima najrazličitije vrste dronova – bilo letećih ili onih koji se kreću po podu. Kad pričamo o dronovima, logično je da se putem pametnih uređaja vrši upravljanje, i to kroz aplikaciju koja se instalira unutar Android ili Apple iOS operativnog sistema. Ali, ako znamo da uz jedan par vrlo modernih i moćnih bežičnih slušalica, stiže Android odnosno iOS aplikacija, onda verujemo da je potreban niz dodatnih pojašnjenja.

Prva generacija Zik slušalica je izašla pre više od dve i po godine, a Parrot s ponosom tvrdi da se radi o najnaprednijim slušalicama na svetu. Iako je to smela tvrdnja, koju će audiofili sa žarom želeti da pobiju, trebalo bi odmah napomenuti da u kompaniji ne misle da ove slušalice daju samo apsolutno najbolji zvuk, već se misli i na druge mogućnosti koje one nude. No, krenimo redom. Posmatrane spolja, Zik 2.0 Bluetooth slušalice izgledaju kao i mnoge druge bežične slušalice koje se nalaze na tržištu. Specifikacija kaže da one imaju i funkciju efikasne eliminacije okolnih zvukova (noise cancellation) kao i pametnu aplikaciju za najdetaljnija podešavanja svih mogućih parametara, ali to zaista nije dovoljno da biste mogli da shvatite o koliko naprednom paru slušalica se zapravo radi. Osim toga, one zaista izgledaju vrlo dobro, jer je za njihov dizajn bio zadužen poznati francuski dizajner Philippe Starck.

Zik 2.0 slušalice spadaju u veće i teže. Ipak, one su lakše od prethodne verzije (270 grama), a ako vam se ne dopadaju u crnoj varijanti, koža kojom su obložene može biti bela, plava, narandžasta, žuta ili braon. O dizajnu ćemo ostaviti da slike govore, ali možemo reći da su udobne i da su sigurne kada se postave na glavu. Opne koje se naslanjaju na kožu su napravljene od veštačke (eko) kože, što i jeste otmeni izraz za materijal koji smo nekada jednostavno nazivali skaj, ali je i dobro što nije napravljen od prave kože (kojom je obložen ostatak slušalica), jer je koža osetljiva na vlagu, pa je izbor eko-kože dosta logičniji. Leva i desna slušalica su postavljene na rajf u čijoj je osnovi aluminijum, ali je svojim većim delom obložen istim materijalom kojim su obložene i slušalice, koje mogu, naravno, da se podese prema veličini glave, iako na slikama deluje da to nije slučaj.

Slušalice su bazirane na 40mm neodimijumskim drajverima čiji je frekventni opseg od 20 do 22000 Hz. Gornja granica je limitirana, mada se to retko kad može čuti ili zasmetati, a takav je slučaj i sa drugim slušalicama koje imaju funkciju poništavanja okolne buke.

U levoj slušalici je smeštena baterija (Li-Ion, 830 mAh, dostupna kada skinete poklopac koji se drži magnetom za ostatak slušalice), kao i NFC elektronika. U desnoj je smešten tačped (ispod presvlake je, sakriven, ali tu je i radi veoma dobro), odnosno površina osetljiva na dodir, kontrolna logika koja je za sve to neophodna, zatim dva mikrofona (bone-conduction tipa), taster za uključivanje sa statusnim LED diodama, sakriveni microUSB port, koji služi da se dopune baterije ili da se nadogradi firmware i 3.5 mm audio priključak. U ovoj slušalici se takođe nalazi i senzor za merenje blizine (proximity sensor) koji služi da deaktivira rad slušalice kada ih skinete, kako bi se štedele baterije. Podrazumevana akcija je da se, u tom slučaju, muzika i pauzira, a onda i nastavi kada ih ponovo stavite na glavu, mada se i ova funkcija može drugačije podesiti putem aplikacije koja dolazi uz Zik 2.0. Slušalice, ukupno, imaju šest specijalnih mikrofona koji služe za funkciju eliminisanja buke. Prethodni model je imao četiri ovakva mikrofona, pa je ranije limit buke koja može da se eliminiše iznosio 25 decibela, a sada iznosi 30, što je daleko više (ako znate kako se meri i označava buka).

Parrot Zik 2.0 slušalice je lako povezati sa pametnim uređajem, bilo da se radi o tabletu ili, što će češće biti slučaj, mobilnom telefonu. Ako isti poseduje i NFC tehnologiju (Near Field Communication chip), uparivanje je trenutno, a komunikacija se nastavlja putem Bluetooth veze. Klasično uparivanje sa ukucavanjem četiri cifre ne postoji – Zik 2.0 će uvek da se poveže na novi uređaj kome je aktiviran bluetooth, ako ga uređaj traži, ali pod uslovom da već nije povezan na prethodni, tj. pod uslovom da je “slobodan”. Druga lepa funkcija koju slušalice poseduju je površina osetljiva na dodir, koja razume vaše gestikulacije prstima. Recimo, ako želite da pustite sledeću numeru, prstom ćete prevući preko slušalice od nazad ka napred ili suprotno, ako želite da skočite na prethodnu. Prevlačenje od gore na dole smanjuje, a od dole na gore pojačava nivo zvuka. Kratki dodir na centralni deo pauzira ili nastavlja reprodukciju, a ista akcija u režimu razgovora odgovara na poziv, a kasnije ga i prekida. Ako želite da odbijete poziv, potrebna su dva kratka dodira, dok će dugačak pritisak da aktivira digitalnog asistenta (Siri na iPhone i iPad, odnosno Google Now na Android uređajima). Microsoft Cortana je dobila podršku unutar nove verzije firmwarea, pa i Windows Phone uređaji sada dobro funkcionišu sa drugom generacijom Zika.

Naravno, Zik 2.0 će funkcionisati i kad ga uparite sa, recimo, nekim modernim Bluetooth 4.0 mobilnim telefonom koji ne spada u smartphone. Drugim rečima, radiće i bez aplikacije koja služi za detaljna podešavanja. Međutim, iz slušalica je moguće “izvući” mnogo više uz pomoć aplikacije koja se besplatno može preuzeti sa AppStore ili Play prodavnice (u ponudi je od nedavno i verzija za Windows Phone).

Unutar aplikacije, koja možete da podesite do kog nivoa i na koji način će raditi eliminacija buke, kao i da dodate akustične efekte (nama se ovi dodaci nisu dopali). Naravno, tu je i veoma detaljan ikvilajzer, a mogu da se aktiviraju i audio preset modovi. Aplikacija pamti sva vaša podešavanja. Moguće je, čak i eksportovati ih i prebaciti na neki drugi uređaj. Kada je aktivirate, aplikacija detektuje da je vaš uređaj povezan sa Zik 2.0 slušalicama, a onda unutar nje možete proveriti koliki je nivo baterije i koje su funkcije na uređaju aktivirane (koji nivo eliminisanja buke, ikvilajzeri i druga podešavanja se odmah prepoznaju). Aplikacija može da vidi i koju pesmu slušate. Postoje i preseti za ikvilajzer koje su podešavali određeni muzičari i DJ-evi, kao i mogućnost podešavanja zvuka ako aplikacija prepozna određenu numeru, a ona se nalazi u njenoj bazi, kao i opcija da drugima pošaljete svoje presete.

U praksi sve ovo funkcioniše dobro. Touch senzor jeste malo manje osetljiv, što je i logično jer biste, u suprotnom, slučajno aktivirali određene funkcije. Baterija pruža oko sedam do osam časova reprodukcije, što je dovoljno, čak i za duže letove ili put NS-BG-NS i da vam ostane “struje” u sluškama. Bateriji je potrebno oko 2.5 sata da se ponovo napuni, ali postoji i režim rada sa kablovima, kada se autonomija povećava na čak 18 časova.

Kada je audio reprodukcija u pitanju, većina ljudi koja ih je čula smatra da su perfektne, s tom razlikom da su ih više cenili stariji pojedinci, dok je mladima nedostajalo basa. Audio separacija je odlična, zvuk u startu jeste mekši, ali tome služe preseti i ikvilajzeri – ako želite više visokih i niskih tonova, oni se lako mogu pojačati. U svakom slučaju, slušalice su u klasi modela do 350 evra koje nemaju režim eliminisanja buke i nisu bežične.

Našem čoveku glavna mana Parrot Zik 2.0 seta biće to što je skup, ali smo se plašili da će reprodukcija zvuka kvalitativno biti na nivou slušalica od 150-200 evra, što nikako nije slučaj. Čak i kada samo obratimo pažnju na kvalitet zvuka i zaboravimo na sve druge funkcije, Zik 2.0 su kvalitetne slušalice. Režim za razgovor funkcioniše solidno, jer je zvuk nekad isprekidan, na momente i u bučnijim okruženjima.

Dimenzije

175 x 202 x 39 mm

Težina

270 grama

Konekcija

Bluetooth 3.0

Baterija

Litijum-jonska 830 mAh

Autonomija baterije

18 sati

Podržane platforme

iOS, Android, Windows Phone

Cena (sa PDV-om)

39.990 dinara

Komentari

PODELI