Fino odmeren telefon za OK pare

Testirali smo jedan od povoljnijih LG telefona, L Fino, koji može više nego što košta.

Kompanija LG u prethodnom kvartalu prodala je rekordan broj smartfona, a model poput ovog pomoći će joj da ostvari još bolji rezultat u narednim mesecima. LG L Fino naslanja se na dizajnersku priču koju je zpočeo LG G2 i poseduje Rear Key jednostavnijeg dizajna na poleđini, kao i prepoznatljiv zaobljen zadnji deo i metalan ram napred.

LG L Fino je odlično konstruisan smartfon koji ni pri jačem stisku ne cvili, niti se uvija, a po njegovom izgledu nikada ne biste na prvi pogled rekli da se radi o povoljnom uređaju. Plastika zadnjeg dela je izbrušena, nije jeftina a dodir, dok je prednji deo više nalik premijum modelima, nego konkurentima iz klase, koji uglavnom na prvu loptu odaju svoj status.

Fino dolazi sa displejom dijagonale 4.5 inča, rezolucije 480 x 800 piksela, što na IPS LCD matrici formira mrežicu od 207 piksela po inču – dovoljno za pristojan kvalitet slike sa širokim uglom gledanja i brzim odzivom na komande. Napolju će prikaz na ekranu znatno izbledeti. LG L Fino ima i popularane opcije otključavanje ekrana tapkanjem i Knock Code, koji omogućava otključavanje telefona po marici koju definiše korisnik. Android KitKat 4.4.2 presvučen je “pljosnatim” LG korisničkim okruženjem koje je svedeno i dovoljno intuitivno da se u njemu lako snađu i početnici. Telefon radi brzo, ali nije oslobođen povremenih trzavica, koje se manifestuju “zapinjanjem” tokom listanja kroz opcije (čak i u osnovnom meniju) ili usporenim učitavanjem zahtevnijih igara i aplikacija.

LG je za L Fino odabrao pristojan Snapdragon 400 čipset sa četiri “glave” radnog takta do 1.2 gigaherca i uz podršku jednog gigabajta RAM i do četiri giga interne memorije. Tu je i microSD ulaz, odmah ispod poklopca, koja se menja i bez vađenja baterije, kapaciteta do 32 gigabajta. Uz standardan model kupcima je na raspolaganju i Dual SIM verzija L Fino modela, a obe dolaze sa baterijom kapaciteta do 1.900 mAh, sposobne da izguraju manje-više ceo dan korišćenja.

Pored standardno dobrog muzičkog plejera i odličnog kvaliteta zvuka i FM RDS prijemnika, LG je ugradio i kameru rezolucije osam megapiksela sa autofokusom koja pravi solidne fotke. Šum je prisutan u značajnoj meri, ali je nivo detalja dobar, kao i kvalitet boja i balans belog. Kontrast ume da omane, ali se to ručnim podešavanjem kamere može lako “ispeglati”. Prednja kamera VGA rezolucije nije, naravno, spektakularna, kao ni video snimanje u WVGA rezoluciji displeja, ali je OK za povremeni selfi na otvorenom, koji se uz, recimo, Stickered aplikaciju može lepo srediti. Moramo ovde spomenuti i jak Led blic, koji se koristi i kao baterijska lampa, ali nam se ne dopada što je fizički taster kamere izostao.

LG L Fino je solidno zaokružen mobilni telefon za početne Android korake, koji sve što može radi dobro. U Android okruženju nema previše konkurenata, dok u Windows Phone segmentu “vreba” Lumia 630/635. Cena telefona je od jednog dinara i može se kupiti i preko mt:s web shopa. Cena telefona u slobodnoj prodaji je oko 160 evra.

LG L Fino specifikacije:
– Android KitKat 4.4.2
– 127 x 67 x 11.9 milimetara / 145 grama
– Qualcomm Snapdragon 1,2 GHz quad-core CPU
– 1 GB RAM, 4 GB ROM, microSD do 32 giga
– 4.5 inča IPS LCD ekran, rezolucija 480 x 800, 207 ppi, 16M
– Bluetooth 4.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n, quad band GSM/dual band HSDPA
– microUSB, 3.5-mm audio konektor
– 8.0 MPx kamera (Led blic, autofokus, 480 x 800 piksela video sa 24 fps)
– Li-Ion baterija 1.900 mAh
– GPS, Knock Code, Qslide, Quick Memo, FM radio
– Opciono dual SIM verzija.

Komentari

PODELI