Kabriolet među računarima

Mac mini nove generacije je stigao, a mi smo proverili koliko može i kome je namenjen.

Još na početku ovog milenijuma mnogi su misli da desktop računari nemaju budućnost i da će ih mobilna rešenja totalno potisnuti, odnosno smanjiti njihov uticaj na minimum. Međutim, to se kao što znamo nije dogodilo, jer su desktop računari uspeli da evoluiraju i to između ostalog zahvaljujući i kompaniji Apple, koja je uspela da tržištu nametne dva potpuno nova koncepta desktop računara – “All-in-One” kroz svoje iMac računare i nettop kroz “Mac mini” koncept.

Da budemo jasniji, popularnost Mac mini računara je velika, pogotovo na tržištima kao što je ovo naše jer su to mašine koje su cenovno daleko povoljnije pozicionirane u odnosu na ostale računare kompanije Apple, a pritom nude adekvatne radne karakteristike, tihe su i nemaju neke preterane zahteve po pitanju održavanja.

Poslednja generacija Mac mini računara predstavljena je pre nešto više od mesec dana i u odnosu na sve prethodne donosi značajno bolje radne i grafičke performanse u kompaktnom aluminijumskom kućištu. Mi smo imali priliku da se družimo sa njima i evo šta od njih možete da očekujete.

Izgleda isto

Poslednja generacija Mac mini računara nije pretrpela nikakve vizuelne izmene, štaviše fizički se ni u jednom detalju ne rezalikuje od prethodne. Nekim potencijalnim kupcima će to možda smetati, ali realno gledano koncept koji imaju Mac mini mašine je takav da nezastareva tako lako. Jednostavnije rečeno, izgled Mac mini računara je čista klasika – pitanje je samo ko je voli, a ko ne.

Konkretnije govoreći kućište Mac mini računara je izliveno od jednog komada aluminijuma što smo već videli i kod ostalih desktop i notebook računara ovog proizvođača, međutim ono što je u slučaju novih Mac mini modela zanimljivo jeste da je isto nešto izdržljivije i gotovo potpuno otporno na otiske prstiju i habanje.

Na prednjoj strani novih Mac mini računara nalazi se samo statusna lampica, a ivice su blago zaobljene – opet čisto radi estetike. Sa druge strane tj. na zadnoj strani izvedeni su svi neophodni ulazi (2 x Thunderbolt 2, 4 x USB 3.0, 1 x HDMI i 1 x Gigabit Ethernet), priključak za strujni adapter i SDXC čitač memorijskih kartica koji već nekoliko generacija uspešno menja optiku. Pored pomenutih tu su još i ulazi za mikrofon i zvučni sistem, ali i IR risiver za slučaj da imate potrebu da preko Applovog daljinca upravljate Mac minini. Izlazni blok rashladnog sistema je takođe smešten pozadi, međutim, novi Mac mini računari se malo greju pa se isti retko aktivira i što je jako važno čak i kada se pokrene proizvodi minimalan stepen buke.

Macc-mini-spreda fe091

Šarenolik hardver

Apple nove Mac mini računare nudi u tri različite hardverske verzije i po prvi put moramo da priznamo da se jasno vidi koji je model kojoj ciljnoj grupi namenjen. Bazno rešenje cilja na korisnike početnike, odnosno na potrošače sa skromnijim zahtevima koji računar uglavnom koriste za surfovanje internetom, kuckanje tekstova i gledanje filmova. Njegovu osnovu čini dvojezgarni Core i5 procesor poslednje generacije, koji radi na taktu od 1.4 GHz (ovaj procesor se nalazi i u povoljnijem iMac računaru koji smo vam nedavno predstavili) , 4 GB radne memorije (proširive do 8 GB) i HDD kapaciteta 500 GB. Grafika na ovom modelu je tek pristojna (Intel HD 5000), tako da na igranje nekih zahtevnijih igara i ozbiljniji rad sa multimedijom zaboravite.

Snažniji model se oslanja na snagu znatno moćnijeg dvojezgarnog Core i5 procesora kome je radni takt podešen na 2.6 GHz, a ova mašina poseduje i 8 GB radne memorije (proširive do maksimalno 16 GB), kao i čvrsti disk od 1 TB koji je moguće opcono upariti sa fleš memorijom kroz takozvani Fusion Drive zahvaljujući kom se dobija na značajnom ubrzanju bar kada je startovanje kompleksnih programa u pitanju i generalno kad se obrađuje grafika i multimedija.

Mac-mini-3 cbd87

Iz svega navedenog nije teško zaključiti da naprednija verzija novog Mac mini-ja cilja na korisnike koji imaju daleko veće potrebe tj. prevazilaze okvire surfovanja internetom i rada u kancelarijskim paketima. Na ovom računaru je moguće komforno obrađivati grafiku i video sadržaje jer je za grafički podsistem zadužena Iris grafika kompanije Intel koja je u rangu sa najnaprednijim AMD-ovim integrisanim rešenjima.

Trenutno najsnažniji Mac mini u ponudi kompanije Apple je blago rečeno brutalno moćna mala kockica na čelu sa dvojezgarnim Core i5 procesorom (2.8 GHz), 8 GB radne memorije na taktu od 1600 MHz (16 GB opciono) i Fusion Drivom od 1 TB. Slikovitije rečeno konfiguracija najsnažnijeg Mac minija je prava munja i upravo ona ga čini sposobnim da odradi apsolutno sve zahteve koji se postave ispred njega! Inače, ovaj računar je i nešto teži od ostalih novih Mac mini računara (1.2 kg), a takođe dolazi sa Iris grafikom koja mu daje neophodnu snagu da se nosi i sa najzahtevnijom multimedijom. Svako ko se bude odlučio za njegovu kupovinu može da računa na mašinu snađžnih mogućnosti koju sa sobom može poneti gde god poželi.

Mac-mini-pozadi 026d2

Velika snaga u malom pakovanju

Nakon par dana druženja sa novim Mac mini računarima možemo reći da su isti poređeno sa prethodnom generacijom osetno brži, ali i grafički superiorniji, makar snažniji modeli iz ponude. Osim baznog modela koji je u ponudi čisto da bi se pokrili manje zahtevni korisnici, dve snažnije mašine su ozbiljni računari koji rame uz rame mogu da stanu sa brzim desktop računarima.

Ipak, ono što je naša lična zamerka kod novih Mac minija je činjenica da ih Apple (kao i modele iz prethodnih generacija) isporučuje bez prateće periferije i sa veoma oskudnim brojem dodataka – to jednostavno nije u redu za računare koji koštaju iznad 66.000 dinara i kompanija iz Kupertina bi trebalo da razmisli o tome da po tom pitanju promeni politiku.

Sa druge strane ono što pozdravljamo je odličan operativni sistem (OS X Yosemite) koji dolazi uz nove Mac mini računare, kao i bogat softverski paket tako da čim se otvore i uključe odmah su spremni za rad.

Suma sumarum novi Mac mini računari imaju šta da kažu i pokažu, nekima će se dopasti, a nekima ne, ali jedno je sigurno – nikada više sirove snage nije bilo u ovako malom pakovanju i zbog toga zaslužuju našu preporuku.

Procesor

Intel Core i5, 1.4 GHz

Memorija

4 GB, 1600 MHz

HDD

500 GB

Grafika

Intel HD 5000

Platforma

OS X Yosemite

Težina

1.19 kg

Cena (sa PDV-om)

66.390 dinara

Komentari

PODELI