iMac Retina: Ja sam ekskluziva, kažu da sam mrak!

Ovo nije računar za “skidanje mraka“, odnosno namenjen je korisnicima koji već imaju iskustva sa iMac uređajima, ali je “pomračio“ sve dosadašnje “All-In-One“ računare – i cenom i specifikacijama.

Oktobar 2012. u kompaniji Apple obeležio je događaj na kome je predstavljena nova generacija iMac računara. Gotovo nestvarno tanki i elegantni, novi iMacovi, bilo da govorimo o modelima dijagonale 21.5 ili 27 inča, praktično su odjednom učinili desktop računar ne samo ponovo relevantnim, već i atraktivnim. Kategorija “All-in-One” modela nije toliko zastupljena kod najvećeg broja PC proizvođača, mada i HP, Sony, ASUS i mnoge druge kompanije imaju svoje adute personalnog računara u monitoru. Pa ipak, nijedna od njih nije toliko uspešna, ali ni prepoznatljiva kao što je to Apple sa svojim iMacovma.

Apple ne osvežava ponudu novim modelima toliko često. Jednom ili dva puta godišnje, unapređuje se hardver unutar računara, dok se spoljašnji dizajn menja dva do tri puta tokom decenije, a četiri ili pet godina u svetu potrošačke elektronike, a posebno personalnih računara, veoma je dug period. Poređenja radi, 2007. godine svet je dobio iPhone, prvi smartphone iz Appla koji je redefinisao način na koji bi trebalo da radi interfejs osetljiv na dodir, uveo “pinch-to-zoom” opciju, rotaciju interfejsa, surfovanje i učinio e-mail potpuno jednostavnim iskustvom, po kome se ubrzo razvijao i Android, ali i drugi operativni sistemi na mobilnim uređajima. Pet godina kasnije, predstavljen je iPhone 5, koji je po mogućnostima i performansama sličan prvobitnom iPhoneu onoliko koliko su slične Volkswagen „bube“ iz četrdesetih godina prošlog veka i poslednja generacija, predstavljena ove godine. U tom periodu, predstavljena je nova generacija iMac računara, a prošlog meseca, Apple je napravio još veći korak unapred. Dizajn je uglavnom ostao isti, ali su veoma bitne stvari „unutra“, vidljive i spolja, drastično unapređene.

Impresivan Retina ekran

Najbitnija novina je svakako ekran koji nudi četiri puta više piksela u odnosu na ekran regularnog iMaca koji je već XHD rezolucije (2.560 x 1.440 piksela), što daje fantastičnih 5.120 x 2.880 piksela ili 14.7 megapiksela, što je poznatije i kao 5K. Najveći i najskuplji PC monitori za profesionalce, koji koštaju od 2.500 do 4.000 evra, imaju 4K ekrane, pa je ovo zaista veliki korak unapred. Prelazak sa standardnog HD ili čak XHD ekrana na Retina 5K ekran je poput prelaska sa VHS-a na DVD ili sa DVD-a na BluRay.

Kada ne možete videti pojedinačni piksel čak ni kada se potrudite, a imate savršen vid, tekst, fotografije i slika izgledaju kao štampa u najboljim časopisima, ali uz fantastično osvetljenje, ujednačen kolorit i bogatu dinamiku. Veća rezolucija donosi i mogućnost da se više toga radi u isto vreme, ali je činjenica da će najveće dobitke videti fotografi i video profesionalci. Apple često navodi i to da je na iMac sa Retina 5K ekranom moguće obrađivati 4K video koji se vidi u 100 odsto uvećanja (piksel za piksel), a da u isto vreme ostane dovoljno prostora unutar aplikacije za alate, timeline i ostale grafičke elemente (najbolji primer je nova verzija programa Final Cut Pro X, koja je optimizovana za novi iMac).

Međutim, čak i obični korisnici mogu da vide i iskoriste unapređenja i svako ko planira da potroši novac na novi računar, zaista ne bi trebalo da smatra da „to njemu ne treba“. Razlika je ne samo vidljiva, već je prelazak na „obične“ ekrane nakon gledanja u „Retinu“ veoma primetno.

Spolja posmatrano, novi iMac izgleda kao i modeli iz 2013. i s kraja 2012. godine. Tanak profil na ivicama oko i iza ekrana i proširenje ka sredini, gde je smešten nosač, kako bi u unutrašnjost mogao da se smesti sav desktop hardver koji ga pokreće. Interfejs novog OS X Yosemite operativnog sistema nije presitan, jer veličina radnog prostora (viewporta) odgovara rezoluciji od 2.560 x 1.440 piksela, samo što sada svaki softverski piksel prikazuju četiri hardverska, što uz određene optimizacije dovodi do izuzetno oštre slike.

Naravno, video i fotografije se prikazuju u rezoluciji 1 prema 1, što čini dobre fotografije realističnim – kao da posmatrate štampanu fotografiju u veoma velikim formatima. Najbolja moguća stvar koju biste mogli da gledate na ovakvom monitoru su 4K video klipovi. Njih ima na YouTubu, a počeli su da se pojavljuju i pravi 4K ripovi filmova, sa novog BluRay 4K standarda, kao i IMAX HD dokumentarci. Ipak, najveća količina Full HD materijala odjednom izgleda sasvim obično na ovako fantastičnom ekranu. Veoma je lako navići se na nešto što je toliko mnogo bolje.

iMac-Retina-5K-profil 9eae3

Moćan je i hardver

Cena računara kod nas kreće od skoro 350.000 dinara, ali čak i početni model ima izuzetno jak hardver poslednje generacije, koji obuhvata četvorojezgarni Intel Core i5 procesor na 3.5 GHz (3.9 GHz u Turbo Boost režimu), 8 GB RAM memorije i 1 TB skladišnog prostora u vidu Apple Fusion Drive (kombinacija SSD drajva i klasičnog magnetnog hard diska). Svih 14.7 megapiksela pokreće snažan AMD-ov Radeon R9 M290X akcelerator sa 2 GB GDDR5 memorije, koji je dovoljan za igranje modernijih igara, ali naravno, negde do Full HD rezolucija. Svaka od stavki se može unaprediti po želji. Procesor može biti srednja varijanta Core i7 ili još jačeg Core i7 procesora na početnih 4.0 GHz, RAM do 16 ili 32 GB, a hard disk do 3 TB – ili ako želite da sve radi znatno brže, možete se odlučiti i za (skupu opciju) Flash drajva (SSD sa PCI Express interfejsom) u veličinama od 256, 512 giga ili 1 TB. Grafika se takođe može unaprediti u dosta, dosta brži Radeon R9 M295X akcelerator koji će najzahtevnije igre glatko prikazivati i u 2.5K rezolucijama, a neke jednostavnije (Diablo 3, recimo) i u 4K modu.

U praksi, čak i najslabiji, osnovni model radi brzo, ali ne onoliko brzo koliko biste možda očekivali, jer je rezolucija od 14.7 megapiksela (Full HD ekran koji najveći broj korisnika na desktopu ima, obuhvata manje od dva megapiksela) zaista zahtevna. Pre nego što je Apple izbacio novi iMac, nije postojao čak ni video kontroler koji može da prikaže ovu rezoluciju, pa su ga inženjeri u samoj kompaniji dizajnirali posebno za ovaj model i on je po broju tranzistora i kompleksnosti ravan procesoru u smartphone uređajima. Bitno istaći da se radi o najmodernijoj i najnaprednijoj tehnologiji koja je prilagođena za običnog korisnika, ali najviše koristi grafičkim profesionalcima.

iMac-Retina-5K-1 c31a5

Za njih se preporučuje da ipak doplate za skuplji procesor, brži Flash Drive i veću količinu memorije. Poslednja opcija bi bio brži GPU, ali to nije neophodno ako se ne planiraju video igre. Za nekoliko godina, ovakav ekran će biti standardan na iMac računarima – Apple će svakako već možda 2016. potpuno izbaciti iz ponude standardne iMacove, a ostalo je i da se predstavi iMac 21.5 sa Retina 4K ekranom (3.960 x 2.160 piksela), jer će se najverovatnije u njemu naći ekran sa četiri puta većim brojem piksela u odnosu na Full HD (1.920 x 1.080) koji je sada aktuelan kod standardnog iMac 21.5 modela.

Veoma interesantan podatak za sve one koji tvrde da je Apple hardver uvek preskup je i to da novi iMac 27” sa Retina 5K ekranom košta “svega” oko 350.000 dinara. Poređenja radi, većina 4K monitora iste dijagonale sa LCD matricama iste (IPS) tehnologije, koštaju od 300.000 do 450.000 dinara. Za isti ili manji novac, Apple nudi i profesionalno kalibrisan 5K ekran koji ima 67 odsto više piksela, a sa njim i čitav računar i OS X operativni sistem. Verujemo da će se mnogi čitaoci složiti sa nama da je ovoga puta u svojoj klasi, koju PC proizvođači još nisu ni dostigli, Apple više nego konkurentan, pa tako i iMac sa Retina 5K ekranom preporučujemo i profesionalcima, ali i svima onima koji jednostavno žele najbolji desktop računar.

Na kraju vraćamo se opet na početak i izjavu da je ovo ekskluzivan računar namenjen isključivo ljudima koji su već imali iMac uređaj, znaju šta on može, gde je sjajan, ali i gde je tanak, kao i grafičkim i foto profesionalcima, koji će na najbolji način iskoristiti svaki pikesel i megaherc njegovog harvera. Da, skup je, a za naše standarde prevazilazi možda i granicu “pristojnosti”, ali…

iMac sa Retina 5K ekranom specifikacije:
– Procesor: 3.5 GHz četvorojezgarni Intel Core i5
– Memorija: 8 GB DDR3 1600MHz
– Skladišni prostor: 1TB Fusion Drive
– Grafika: AMD Radeon R9 M290X
– Displej: Retina, 5.120 x 2.880 piksela
– Periferije: Magic Mouse, Wireless Keyboard
– Platforma: OS X Yosemite.

Komentari

PODELI