Mali, ali tehničar – vaš lični trener!

Jedva da ćete ga i osetiti ili videti, ali Fitbit Zip je moćan digitalni trener, koji će vam pomoći da vodite zdraviji život.

Najbolji pokazatelj koliko je briga o zdravlju popularna u poslednjih nekoliko godina, govori činjenica da “health & fitness” aplikacije poseduje svaki moderni pametni telefon. Osim toga, za popularne serije smartphone uređaja već je dostupan ogroman broj proizvoda koji im proširuju funkcionalnost kada je u pitanju praćenje najrazličitijih parametara vezanih za dnevne aktivnosti. Fitbit Zip je još jedan od takvih uređaja i predstavlja najpovoljniju verziju digitalnog fitness instruktora, sa cenom popularnijom od već poznatih Fitbit One i Fitbit Flexmodela.

Fitbit Zip prati koliko ste koraka prešli tokom dana, nedelje ili meseca, odnosno koliku ste razdaljinu prepešačili u određenom vremenskom periodu. Uređaj ume da prepozna i kada se penjete i spuštate niz stepenice, a onda pomoću posebnog softvera može da izračuna i koliko ste kalorija potrošili i kako se sve to uklapa u vaš dan, nedelju ili mesec. Ovaj mali uređaj ima sopstvene programe, ali je kompatibilan i sa najvećim brojem najpoznatijih “Health & Fitness” aplikacija koje se mogu pronaći na Apple AppStoru. Zip nema opciju tihog alarma, koji krasi modele One i Flex, ali se u aplikaciju mogu uneti podaci o spavanju, unosu kalorija (po količini i tipu namirnica ili gotovih obroka) i eventualnih specifičnih vežbi koje ste radili, a koje Fitbit Zip ne može da (is)prati. Tako će pametni algoritmi unutar aplikacije imati potpuniju sliku o tome koliko i kako radite na sebi, a onda će moći i da vam pruži konkretne savete.

Ovaj uređaj prikupljene podatke šalje na Apple iPhone putem Bluetooth veze smanjenepotrošnje energije, koja ne opterećuje bateriju i nije konstantno aktivna, već periodična. Podaci se, zatim, dalje šalju na obradu do Fitbit “centrale”, odnosno aplikacije koja koristi skupljene i unete podatke kako bi kreirala vaš profil i mogla da vam pruži lep pregled informacija i niz saveta. Dakle, veza između pametnog telefona i računara služi za mesečni pregled i bekap cele istorije vaših podataka, kojoj možete pristupiti bilo gde, jer se ovi podaci, ako to želite, mogu čuvati i u oblaku. Važno je napomenuti i to da Fitbit Zip dolazi i sa Wireless USB konektorom za PC ili Mac računar, pomoću koga se podaci putem Wi-Fi mreže direktno prebacuju u aplikaciju na vaš desktop ili laptop. To znači da će model Zip moći da koriste i oni koji nemaju smartphone uređaj.

Fitbit Zip je veoma malih dimenzija i teži samo osam grama, ali na svu sreću ima veoma snažnu šnalu pa ga nije lako izgubiti, a ako ne želite da bude vidljiv, možete ga samo ostaviti i u nekom od džepova. Tokom džoginga, ipak, verujemo da ćete želeti da ga vidite, a onda je dobro znati da se isporučuje u nekoliko boja: crna, bela, plava, zelena i pink. Jedini ugrađeni taster služi za aktivaciju i promenu informacija koje su prikazane na OLED ekranu, od kojih su neke vreme i datum, pređena razdaljina, ali ne i broj stepenica kojim ste se popeli, koje mogu da izmere modeli One i Flex. Ekran je veoma lako čitljiv, ali nije osvetljen pa se informacije mnogo teže čitaju tokom večeri. Zip je jednostavniji digitalni trener, pa uz njega ne stiže ni punjiva baterija, već se koriste modeli kakve viđamo na ručnim časovnicima, a koji Fitbit Zip modelu pružaju autonomiju od 5 do 8 meseci, u zavisnosti od toga koliko ga intenzivno koristite.

Sam uređaj na sebi nema nijedan taster, a ekran se aktivira tako što se blago kucne prstom. Isprva može da deluje čudno, jer ovaj način “buđenja” podseća na popularno popravljanje starih uređaja tako što ih “čuknete” dok ne prorade. Ipak, Fitbit Zip je potrebno samo malo kucnuti i svaki put proradi iz prve.

Fitbit-Zip 681ce

Kada Fitbit Zip instalirate na računar, potrebno je da kreirate nalog (Fitbit Web account) u kome ćete uneti vaše podatke (visina, masa, godine, pol) kako bi uređaj mogao precizno da računa utrošak kalorija. Nakon toga možete da instalirate i aplikaciju na Apple iPhone, kao i da jednom povežete ova dva uređaja (procedura je identična povezivanju telefona i bluetooth slušalice). Tako će Fitbit One danima pratiti sve vaše aktivnosti – hodanje, trčanje, džoging, vožnju biciklom, a aplikacije sa kojima je kompatibilan su prilično raznovrsne u davanju najrazličitijih informacija, pogotovo ako se potrudite i unesete i dodatne aktivnosti, odnosno ono što ste uneli u sebe u vidu hrane i pića.

Kroz aplikaciju ćete lako moći da pratite koliko ste kalorija uneli kroz određen obrok ili piće, a veoma je lako da se, recimo, unese masa koju želite da postignete, pa će aplikacija da izračuna koliko još kalorija smete da unesete tog dana. Osim toga, možete postaviti i željeni utrošak kalorija, pređene razdaljine ili dužine aktivnosti tokom dana. Ako vaši prijatelji takođe koriste neki od Fitbit “trenera” kroz aplikaciju je moguće i uporediti vaše rezultate sa njihovim. Aplikacija vas nagrađuje određenim “bedževima” i “dostignućima” i time motiviše da nastavite sa aktivnim i zdravim životom.

Fitbit Zip je zaista korisna mala spravica koja ne košta mnogo i odlična je za sve one koji vode aktivan život i žele da unaprede svoje psihofizičko stanje. Nedostaju joj opcije tihog alarma i osvetljenje ekrana, ali je zato pristupačnija od drugih modela, pa joj od nas sledi iskrena preporuka.

Tip proizvoda

“Health & fitness” gedžet

Dimenzije

35 x 28 x 9.65 milimetara

Težina

8 grama

Komunikacije

Bluetooth

Platforme

iOS i Android

Komentari

PODELI