Da li biste kupili ovo kao kućni računar?

Mini PC. Ideja koncepta je da redefiniše uobičajeno mišljenje o kućnom PC računaru, odnosno da pokaže kako i u malom pakovanju može da se ponudi dobar računar.

Male desktop mašine (tj. desktop računari) nisu nikakva novina na tržištu, šta više do pre samo par godina one su bile veliki hit u svetu i jedan su od glavnih “krivaca” opstanka desktop računara, kao i njihovog daljeg razvoja i usavršavanja.

Međutim, iz nama nepoznatih razloga one nisu našle neku veliku primenu zbog čega je većina proizvođača prestala da ih proizvodi. Ipak, poslednjih godinu dana stvari dolaze na svoje mesto zahvaljujući razvoju brzih, a energetski veoma efikasnih procesora sa kojima je moguće formiranje izuzetno malih, a moćnih desktop računara. Jedan od njih (kodno nazvan Kaveri 2) baziran na novom A10-7800 AMD-ovom procesoru je bio gost naše redakcije i evo šta od njega možete da očekujete.

AMD-ov Kaveri 2 PC predstavlja nešto novo na domaćem tržištu, bar kada je u pitanju količina performansi smeštena u jedno ultra malo i tiho kućište. Ideja ovakvog koncepta je da redefiniše konvencionalnu percepciju kućnog PC računara, odnosno da pokaže kako i u malom pakovanju može da se ponudi računar vrhunskih radnih karakteristika koji u većini segmenata ne zaostaje za standardnim (brzim) stonim računarima.

Osnovu Kaveri 2 PC-ja čini novi AMD-ov A10-7800 APU procesor čiji je radni takt podešen na 3.5 gigaherca, dok u Turbo modu može da dostigne i 3.9. Isti troši svega 65 vati što je 30 vati manje u odnosu na ostale A10 procesore iz Kaveri familije. Upravo zbog toga A10-7800 APU procesor spada u jedne od energetski najefikasnijih u svojoj klasi što ga i čini pogodnim za kreiranje malih i tihih stonih mašina. Njemu u radu pomaže 8 giga radne memorje (AMD Radeon R9 Gamer) i AMD-ov Radeon R7 SSD drajv kapaciteta 240 gigabajta, dok je kompletna mašaina zapakovana u LCPower LC-1500Bmi kućište koje je opremljeno napajanjem od 400 vati (BeQuiet STRAIGHT Power E9).

AMD-Kaveri 8d4b7

Što se tiče grafičkog akcelaratora on je integrisan u sam A10-7800 procesor. Radi se konkretno o GCN Radeon R7 akceleratoru sa 512 jezgara i maksimalnim taktom od 720 megaherca. Pomenuti sasvim solidne grafičke performanse dovoljne da zadovolje potrebe i nešto zahtevnijih korisnika. Ipak, za one koji žele da se ozbiljno igraju na PC-ju diskretna Radeon kartica je neophodna. Sa druge strane kako Kaveri 2 PC nije namenjen igračima već umereno zahtevnim kućnim korisnicima GCN Radeon R7 akcelerator će bez problema završavati sve poslove vezano za grafiku.

AMD-ov Kaveri 2 PC je zanimljiva, mala i tiha kućna mašina dobrih brzinskih i grafičkih performansi. A10-7800 procesor koji je pokreće gotovo je rame uz rame sa Intelovim Core i5 procesorom, energetski efikasniji i što je našem korisniku možda važnije, manje košta.

AMD-Kaveri-1 5132c

Brzom i tihom radu Kaveri 2 mašine dosta doprinosi i Radeon R7 SSD koji u poređenju sa sličnim rešenjima na tržištu donosi od 10 do 15 odsto bolje brzinske rezultate (zavisno od aplikacije koja se pokreće). U grafičkom pogledu integrisani akcelerator nudi i do 50 odsto bolje performanse poređeno sa Intelovom Iris (integra) grafikom. To u prevodu znači da neke starije igre mogu veoma komforno da se igraju, kao i da grafika i Full HD filmovi imaju prođu i reprodukciju boja na najvišem mogućem nivou (ista dosta zavidi i od monitora).

Suma sumarum za 550 evra, koliko košta AMD Kaveri 2 PC, veoma je teško sklopiti mali stoni računar ovakvih radnih karakteristika i visoke energetske efikasnoti. Ipak, pravo je pitanje hoće li potencijalni kupci prepoznati krajnje mogućnosti koje donosi ovaj računarčić ili će za njega najviše biti zaintresovani potrošači kojima je tišina i estetika na prvom mestu.

Više o Kaveri 2 računaru možete saznati na sledećem linku. a pratite nas i na Facebooku!

AMD Kaveri 2 specifikacije:

AMD Kaveri 2 specifikacije:

AMD Kaveri 2

Procesor

A10-7800 APU, 3.5 GHz

Ploča

Gigabyte F2A88XN-Wi-Fi

Memorija

8 GB AMD Radeon R9 Gamer DDR3

Grafika

GCN Radeon R7, 720 MHz

Napajanje

BeQuiet STRAIGHT Power E9, 400 W

Kućište

LCPower LC-1500Bmi

Cena (sa PDV-om)

Oko 65.000 dinara

Komentari

PODELI