Byte – Kreativni haos

Osnivač Vine aplikacije predstavlja svoj novi projekat.

Dom Hofmann je odrastao u vremenu kada je softver počeo da se razvija, a svoje detinjstvo proveo je u kreiranju raznih projekata uz pomoć alata koji su mu tada bili dostupni. Rezultat toga je Vine, aplikacija za kreiranje video snimaka u trajanju od 6 sekundi, koju je napravio zajedno sa Rus-om Yusupov-im i Colin-om Kroll-om. Twitter-u se aplikacija dopala, pa su je kupili za 30 miliona dolara dok je još bila u beta fazi.

Vine je postalo popularno mesto za smešne, muzičke i sportske klipove. Hofmann napušta Vine 2013. ali ostaje i dalje fasciniran kreativnim alatkama. Tada je izjavio da njegov mlađi brat koji je u tom trenutku imao 14 godina, nema iskustva sa računarima već samo sa pametnim telefonima. Zapitao se da li može da iskoristi kreativne alatke koje je koristio u mladosti kako bi ih pretvorio u nešto što bi odgovaralo iPhone-u.

Njegovo razmišljanje o svemu tome, dovelo ga je do kreiranja Byte aplikacije. Veoma ambiciozne mobilne aplikacije čija je iOS verzija ovih dana ušla u beta fazu. Android verzija stiže kasnije ove godine. Byte je kreativna alatka ali u isto vreme i društvena mreža. Uglavnom je – igralište. Ako je Vine uspeo da vas natera na kreativnost dajući vam oraničenja, Byte će ukloniti sva ograničenja i videti šta će nastati iz haosa.

Poznata stvar u bezi sa ovom aplikacijom je njena osnovna struktura. Verovatno će vam biti poznata ako ste do sada koristili Vine ili Instagram. Nešto novo u Byte-u je dugme u obliku rakete koje vas vodi u razne svetove, tj. tematske kolekcije koje mogu biti o bilo čemu.

Srce ove aplikacije su kreativne alatke kojima pristupate dodirom srednjeg tastera na dnu ekrana. Možete dodati i neku fotografiju vašoj kreaciji. Nešto slično kao na Snapchat-u, gde dodajete tekst ili crtate prstom.

Jedna od zanimljivih opcija je soundtrack. Svojoj kreaciji možete dodati i delić muzike. Najambicioznija Byte alatka je računar – pokretač aplikacije u samoj aplikaciji koji vam omogućava da ubacite slike, tekst i slično.

Sadržaj koji se ubacuje nasumično, s tim što možete strelicama menjati ono što se pojavljuje na ekranu. Takođe, dolazi još opcija za računar jer Hofmann planira da dozvoli programerima da sami kreiraju aplikacije za Byte.

Gotove kreacije možete naknadno sređivati i deliti na društvenim mrežama. Stižu i nove funkcije u narednom periodu.

Ovde je dostupno i nekoliko velikih ideja. Jedna je da granica između aplikacija i multimedije polako nestane. Druga velika ideja je otići u svemir. Byte tim od devet članaova, koji ima određenu sumu novca, razmišlja da aplikaciju odvede u treću dimenziju. Možda je budu programirali za HoloLens ili čak Oculus. Žele da dođu do 3D-a kako bi omogućili ljudima da se igraju sa svemirom na njihovim telefonima, ali očekuju i da se kasnije prošire i na drugi hardver.

Najkreativnije alatke se muče da pronađu publiku na mobilnim uređajima, čak iako dolaze od istaknutog programera. Treba dati šansu ovoj aplikaciji. Desktop kreativne alatke polako prelaze na mobilne uređaje, prenosi The Verge.

Pratite nas i na Facebooku,Twitteru i instagramu.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI