Ako ovaj kondom zasvetli, pazite se

  Mali pametnjakovići sa Akademije Isak Njutn u Londonu su izmislili kondome koji menjaju boje i svetle ako osoba ima neku od polno prenosivih bolesti.

Ovim projektom osvojili su prvo mesto na TeenTech Awards, takmičenju koje deci uzrasta između 11 i 16 godina omogućava da predstave svoje ideje i rešenja iz oblasti nauke i tehnologije.

Ovaj kondom ima sloj molekula koji počinju da svetle kad dođu u kontakt sa bakterijama i virusima koji su izazivači najčešćih polnih bolesti. U zavisnosti od infekcije o kojoj je reč, menja se boja: zelena je za hlamidiju, žuta za herpes, ljubičasta je za kondilome, a plava za sifilis, piše britanski “Metro”.

Muaz Navaz (13), Danial Ali (14) i Čirag Šah (14), tinejdžeri koji su smislili ovaj kondom, kažu da im je cilj bio da detekciju polnih bolesti učine brzom i bezbednom.

“Nadamo se da će ovo učiniti da ljudi postanu odgovorniji kad je seksualno zdravlje u pitanju”, kaže Ali.

Ovi kondomi za sada su samo koncept, ali su svakako dobar nagoveštaj onoga što u budućnosti možemo da očekujemo.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Izvor: Mondo

Komentari