Zbogom, alfa muškarci!

Žene sada žele nešto potpuno drugo od muškaraca.

Vreme kada se od muškaraca očekivalo da budu “glava kuće” u smislu da zarađuju toliko da mogu da izdržavaju porodicu, izgleda je ostalo iza nas.

Sudeći prema anketi u kojoj je ispitano 1.075 učesnika, žene modernog doba za svoju decu žele oca koji će se sa njima igrati, više nego muškarca koji će imati uspešnu karijeru i zarađivati mnogo novca.

Istraživanje sajta Netmums pokazuje da se ponašanje u modernim porodicama toliko promenilo da je tradicionalna uloga muškarca kao nekoga od koga se očekuje da zarađuje “za hleb” tek na osmom mestu na listi prioriteta žena.

Ovo ispitivanje pokazalo je i da je devet od deset muškaraca pod pritiskom da dobro zarađuje, a samo 1,5 odsto žena odgovorilo je da im je važno koliko njihov suprug zaražuje i da li ima uspešnu karijeru.

Umesto toga, ženama (83 odsto glasova) je najvažnije da muškarac sa kojim zasnivaju porodicu bude dobar uzor njihovoj deci, da se sa njima igra i posvećuje im pažnju.

Odmah zatim, važno im je da muškarac “deci daje jasna moralna uputstva ponašanje” i da provodi vreme sa porodicom.

Najveći broj ispitanika (88 odsto) saglasan je sa tim da se uloga očeva u porodici ubrzano menja poslednjih godina. U skladu sa tim, većina ispitanih muškaraca kaže da im je na poslednjem mestu na listi prioriteta da budu majstor u kući – kao važniju ulogu vide pomoć u raspremanju kuće.

Razlike u mišljenju između pripadnika dva pola su očigledne – više od četvrtine muškaraca brine to tome da ne zapuste svoj izgled, dok samo 13 odsto žena smatra da je to važno.

Takođe, trećina muškaraca smatra da treba da budu osećajniji, nasuprot 21 odsto ispitanika koji smatraju da treba da budu više mačo. Izgleda da mačo muškarci više nisu poželjni jer samo 13 odsto žena vidi kao poželjnu tradicionalnu muževnost.

Postoji, ipak, jedna stvar u kojoj su muškarci I žene saglasni – 47 odsto muškaraca i 51 odsto žena smatra da pripadnici “jačeg” pola treba više da se posvete kućnim poslovima.

“Mnogo je važnije da muškarci zaista budu deo porodice i da učestvuju u odgajanju dece, nego da kući donose dosta novca i održavaju svoju vitku liniju”, kaže En Mari O’Leri, urednica sajta Netmums.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Izvor: Mondo

Komentari