Rađaju decu već sa 14 godina

Po broju adolescentskih trudnoća, i dalje se nalazimo u samom svetskom vrhu.

  Tokom protekle godine u prestonici je 447 devojaka starosti do 19 godina rodilo dete. Ova brojka nešto je manja u odnosu na ranije, kada je bilo 586 porođaja koje su iznele tinejdžerke. Najmlađa porodilja u 2014. godini bila je stara 14, a najstarija 54 godine, piše u štampanom izdanju “Večernjih novosti.”

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, prosek starosti žena koje su tokom prošle godine na svet donele bebu je 31 godina. Oko 37,6 odsto majki porodilo se između 20. i 29. godine života, a najveći procenat – 55,6 odsto u četvrtoj deceniji.

Samo 15 porođaja “50 plus”

Poprilično su retki slučajevi u kojima su se Beograđanke odlučivale da postanu majke u zrelijim godinama. Tako je zabeleženo 75 porođaja žena između 45 i 49 godina (skoro polovina pre termina), a tek 15 onih sa 50 i više godina

“Imamo sve više stope rađanja kod devojaka uzrasta 16 ili 17 godina, i po broju trudnoća kod adolescentkinja naša se zemlja se svrstava u sam svetski vrh,” rekli su lekari Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front.”

“Polovina ovih trudnoća, kojih ima između šest i sedam hiljada godišnje na nivou cele države, završava se namernim prekidom, a polovina nastavkom trudnoće i rađanjem.”

Najviše dece, kažu podaci, rođeno je u GAK “Narodni front” – 7.034, a odmah zatim u Kliničkom centru Srbije, gde je na svet došlo 6.996 beba.

Kada je reč o polu novorođenčadi, “vode” dečaci za jedan odsto. Naime, u 2014. godini, rođeno je 10.412 dečaka i 9.886 devojčica.

“Ono što je zanimljivo jeste da je više od trećine žena imalo komplikacije u trudnoći,” rekli su u Gradskom zavodu za statistiku.

“U proseku je svaka majka hospitalizovana šest dana – dva pre i četiri dana posle porođaja. Svaka druga žena koja je prošle godine postala majka se prvi put porađala.”

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI