Novi neredi u Fergusonu, palice i hapšenja

Policija u opremi za razbijanje demonstracija sukobila se rano jutros sa okupljenim građanima na ulicama Fergusona, predgrađa Sent Luisa u američkoj državi Misuri. Pedesetak demonstranata uhapšeno posle blokiranja ulaza u federalni sud.

U Fergusonu, gde je obeležena godišnjica pogibije crnog tinejdžera u intervenciji policajca belca, oko 200 demonstranata, koji su mahali zastavama, udarali u bubnjeve i uzvikivali parole protiv policije, prošlo je ulicama grada u kojem su se prošle godine desili veliki nemiri, javlja Radio Slobodna Evropa.

Izvor: YouTube/RT

Uhapšeni tinejdžer u kritičnom stanju

Dan ranije teško je ranjen crni 18-godišnjak pošto je, kako je navela lokalna policija, pucao na policiju tokom protesta između nedelje i ponedeljka. Ovaj incident desio se posle mirnih demonstracija. Tužioci su u ponedeljak optužili ranjenog tinejdžera Tajrona Harisa za napad na policijske službenike u Fergusonu. Haris se nalazi u bolnici nakon što je juče hospitalizovan, a policija njegovo stanje opisuje kao kritično.

Policija je uhapsila nekoliko osoba, uključujući devet lica iz grupe demonstranata koja je nakratko blokirala lokalnu saobraćajnicu, koji su se tako “pridružili” uhapšenima zbog blokade ulaza u federalni sud u centru Sent Luisa.

Policajci opremljeni štitovima upali su oko ponoći među demonstrante, koji su počeli da beže iz tog područja. Neki od njih gađali su policajce bocama sa vodom.

Lokalne vlasti proglasile su u ponedeljak vanredno stanje u ovom predgrađu Sent Luisa i okolini, pošto su policajci pucali i teško ranili jednog tinejdžera u oružanom okršaju pre dva dana.

Pedesetak demonstranata uhapšeno je ranije posle blokiranja ulaza u federalni sud u Sent Luisu, dok su pozivali na agresivniji odgovor američke vlade protiv onoga što su nazvali “rasistička praksa organa za sprovođenje zakona”.

Policija je naložila demonstrantima da se uklone sa avenije Zapadni Florisant i oslobode saobraćajnu žilu-kucavicu, dok su neki od okupljenih bacali flaše sa vodom i drugo smeće na policajce.

“Oni neće zauzeti ulicu noćas. To se neće desiti”, jasan je bio šef oblasne policije Sent Luisa Jon Belmar u izjavi za američku agenciju AP.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI