Japan:Prvi put posle Fukušime pokrenuta nuklearka

Reaktor jedne nuklearne elektrane na jugu Japana danas je ponovo pokrenut, što je prvo restartovanje jednog nuklearnog reaktora pod novim sigurnosnim zahtevima u toj zemlji posle katastrofe Fukušime 2011.

Paljenje reaktora dolazi četiri i po godine posle zemljotresa i cunamija koji je doveo do curenja goriva iz nuklearne elektrane u Fukušimi, nakon čega su ugašeni svi reaktori u zemlji.

Kompanija “Kjušu Elektroprivreda” potvrdila je da je ponovo pokrenula reaktora broj 1 u svojoj nuklearnoj elektrani Sendai kako je bilo planirano, saopšteno je iz te kompanije, prenela je agencija AP.

AFP prenosi lokalne japanske medije da se danas okupilo oko 200 demonstranata kod elektrane, uključujući i bivšeg japanskog premijera Naoto Kana koji je postao visokoprofilisani anti-nuklearni aktivista.

Reaktor broj 1. u elektrani Sendai, star 31. godinu, napunjen je atomskim gorivom i pušten je u rad u 10.30 sati po lokalnom vremenu, saopštio je operater nuklearke Kjušu elektrik pauer.

 Japan, koji je nekada iz nuklearki dobijao četvrtinu ukupne električne energije, privremeno je restartovao dva reaktora da bi podmirio potrebe za strujom, ali su i oni ponovo ugašeni u septembru 2013. godine, pa je zemlja oko dve godine bila na potpunoj “nuklearnoj pauzi”.

Vlada premijer Šinza Abea nestrpljiva je da pokrene nuklerane reaktore, budući da kompanije u čijem su oni vlasništvu moraju da nadoknađuju izgubljene kapacitete skupljim fosilnim gorivom.

Javnost u Japanu je, međutim, još u strahu od nuklearnih postrojenja nakon katastrofe u Fukušimi, koja je dovela do raseljavanja više desetina hiljada ljudi.

Vlasti insistiraju da će reaktori funkcionisati pod mnogo strožim uslovima u odnosu na one koji su bili na snazi pre Fukušime, najgore nuklearne katastrofe od Černobilja iz 1986. godine.

Izvor: Mondo

Komentari