Kakvog li je ukusa svemirska salata?

Astronauti koji borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) su probali prvu u svemiru uzgojenu salatu, što je još jedan korak ka osposobljavanju ljudi za putovanje na Mars, najavljuju naučnici.

Američki astronaut Skot Keli i ostali članovi posade na MSS-u probali su danas prvu svemirsku salata između 15:15 i 16:00 GMT, najavio je predstavnik NASA.

Ovaj “istorijski zalogaj” mogao je da se vidi u direktnom prenosu NASA televizije.

Na trpezi astronauta našla se crvena rimska salata, ubrana nakon 33 dana rasta u specijalnim kutijama koje je na MSS dopremio bespilotni američki teretni brod Space X Dragon.

“Poješćemo svoju dugoočekivanu žetvu zeleniša”, poručio je juče Keli putem Tvitera na kom je postavio i svoju fotografiju pored zasada crvene salate.

Istraživači su danas u prilici da uzgajaju hranu u svemiru, što bi u budućnosti trebalo da im pomogne da prežive višemesečna, pa čak i višegodišnja putovanja kosmičkim prostranstvima, navode u Američkoj svemirskoj agenciji (NASA).

“Postoje dokazi da su sveže namirnice, poput paradajza, kupina i crvene salate, odličan izvor antioksidanata”, rekao je Rej Viler, naučnik NASA Kenedi svemirskog centra na Floridi.

Izvor: YouTube/AP

Druga “žetva”

Prvi busen svemirske salate uzgojen je prošle godine, ali ga astronauti nisu pojeli, jer je morao da bude podvrgnut kontroli zdravstvene ispravnosti na Zemlji, test koji je uspešno prošao.

 “Dostupnost svežih namirnica u svemiru mogla bi da ima pozitivni efekat na raspoloženje astronauta, kao i da im pruži izvesnu zaštitu od svemirske radijacije”, objasnio je on, prenosi AFP.

Astronauti su će pre jela “listove salate očistili maramicama natopljenim limunskom kiselinom”, objasnili su u NASA.

“Poješće se samo pola svemirske žetve, dok će drugu polovinu upakovati i zamrznuti kako bi mogla da bude vraćena na Zemlju radi daljih analiza”, naveli su stručnjaci NASA.

Izvor: Mondo

Komentari