Asad uhapsio sinovca zbog ubistva pukovnika

Sirijske vlasti danas su uhapsile bliskog rođaka sirijskog predsednika Bašara al Asada, Sulejmana al Asada, pod optužbom da je ubio jednog oficira pošto ga je ovaj pretekao na autoputu.

“Sulejman Hilal al Asad je uhapšen i prebačen u pritvor”, objavila je sirijska novinska agencija SANA, ne navodeći više detalja, a prenela je agencija AFP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je, citirajući lokalne izvore, saopštila da je Sulejman uhapšen na putu između Latakije i Kardahe, sela iz kojeg potiče porodica sirijskog predsednika.

 Sulejman al Asad, sin predsednikovog brata od strica, optužen je da je u četvrtak uveče ubio iz vatrenog oružja pukovnika vazduhoplovnih snaga Sirije Hasana al Šeika, pošto ga je on prethodno svojim vozilom pretekao na raskrsnici.

Incident se dogodio u provinciji Latakija, uporištu sirijskog režima i manjinske religijske grupe alavita, kojoj pripada Asad.

I ubijeni pukovnik i njegov ubica su alaviti, a incident je uzrokovao tenzije u prestonici provincije Latakija, gde je u subotu više od 1.000 ljudi protestovalo protiv ubistva, tražeći pravdu za žrtvu.

Šeikova žena Majsa Ganem je ranije tokom današnjeg dana izjavila za jedan dnevni list da joj je “predsednik Asad obećao da će kazniti počinioca, ko god on bio”.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI