Skandalozno i opasno: Novinari za SAD špijuni

U novom Priručniku ratnog prava, koje je objavilo Ministarstvo obrane SAD, navodi se da novinari koji izveštavaju iz ratnih zona mogu da budu okvalifikovani kao špijuni, što bi moglo dovesti do toga da se tretiraju kao ilegalni borci.

Te preporuke, objavljene u junu, prošle su prilično nezapaženo, a prva javna reakcija stigla je danas, kada ih je “Njujork tajms” oštro kritikovao i tražio da budu povučene, upozorivši da bi pokrivanje oružanih sukoba za novinare ubuduće moglo da bude znatno opasnije nego do sada.

Novinari su, generalno, civili koji moraju biti zaštićeni, ali u nekim slučajevima, koji nisu jasno određeni, mogu se proglasiti za “ilegalne borce”, stoji u preporuci, navodi Njujork tajms.

“Pisati o vojnim operacijama može biti vrlo slično sakupljanju podataka, ili čak špijuniranju. Novinar koji deluje kao špijun može, u slučaju da bude otkriven, biti podvrgnut kažnjavanju”, navodi se u priručniku.

U priručniku, takođe, stoji da “države mogu imati potrebu da cenzurišu rad novinara ili da preduzmu bezbednosne mere kako ratni dopisnici ne bi otkrili neprijatelju osetljive informacije”, navodi “Njujork tajms”.

Izvor: Mondo

Komentari