BRUKA: UN u Nepalu nemaju ni za helikopter

Ujedinjene nacije (UN) su danas najavile da će možda pre vremena, već krajem avgusta, obustaviti letove helikoptera za dostavljanje hitne humanitarne pomoći, stanovništvu ugroženom razornim zemljotresom, jer je ponestalo novca.

Prestanak rada tog helikoptera, ostaviće 146.000 ljudi, na uništenim područjima bez skloništa, hrane i sredstava za život, u razdoblju monsuna, navele su UN, a prenosi agencija Kjodo.

“Vazdušna podrška je ključna za olakšavanje tekućih operacija”, kazao je humanitarni koordinator u Nepalu Džemi MekGoldrik. “Bez nje, humanitarni partneri neće moći da nastave da pružaju pomoć od životne važnosti za daleka naselja u zabačenim područjima, od kojih je većina teško pogođena zemljotresom.

Humanitarna vazdušna podrška UN je pomagala 139 udaljenih zajednica, koje su bile nedostupne za drumsku pomoć. Da bi nastavio rad do oktobra, UNHAS-u je potrebno 18 miliona dolara, ali je on suočen sa nedostatkom od 9,2 miliona. Ako se sredstva ne nabave, prestaće isporuka pomoći krajem avgusta.

Nepal je razoren katastrofalnim zemljotresima u aprilu i maju, u kojima je život izgubilo 8.898 ljudi, a više od pola miliona ostalo je bez kuća koje su srušene.

UNHAS rukovodi Svetskim programom za hranu i obezbeđuje besplatan vazdušni most za vlade, nevladine organizacije, agencije UN i druge humanitarne partnere, koji su uključeni u zbrinjavanju nastradalih u zemljotresu.

Izvor: Mondo

Komentari