Da li je Salopek živ?

U Egiptu se nastavlja opsežna portaga za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom u akciji hrvatskih i vlasti egipatskih službi, koje nastoje da lociraju i izbave otetog iz ruku “Islamske države.”

Tomislav Salopek

Portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zeid potvrdio je zagrebačkom “Jutarnjem listu” da su pronađeni “neki dokazi, tragovi koji se ispituju” u pokušaju lociranja Salopeka.

Abu Zeid naglašava da su hrvatske i egipatske diplomatske službe u kontaktu oko čitavog slučaja i dodaje da se, pre svega, pokušava saznati da li oteti Hrvat živ.

To pokušavamo da saznamo. Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je reč o suprotnom“, kaže portparol egipatskog ministarstva.

Manje pažnje u medijima nego kada otmu Amerikanca

Zanimljivo je, primećuje “Večernji list”, da vodeći egipatski i arapski mediji otmici Hrvata ne daju toliko prostora kao što su to činili kad je bila rec o otmicama Amerikanaca, Britanaca, Francuza i ostalih zapadnjaka.

Prema navodima egipatskih medija, egipatske vlasti sprovode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu, a bezbednosne snage su, navodno, upale u uporišta ekstremista na Sinaju.

Upitan da li su ti navodi medija tačni, Abu Zeid je odgovorio da Ministarstvo spoljnih poslova nema uvid u operativne detalje istrage, ali da je siguran da će egipatske vlasti to rešiti što pre.

Ovakvi incidenti su izolovani, raštrkani, događaju se u nekim delovima zemlje. Vidite kako Egipćani žive, Egipat nije područje terorizma, no takve se stvari događaju. Postoji potreba da sve države koordinišu svoje napore, pokažu solidarnost i dele informacije jer svi ovi incidenti pokazuju da terorizam ne pravi razliku između vere ili zemlje. Teroristi imaju svoju dinamiku, svoje teorije“, objašnjava on.

Abu Zeid naglašava da egipatska vlada daje sve od sebe da se izbori s terorizmom i istrebi ga, ali da su svesni da će za to trebati vremena i da je veoma bitna koordinacija i saradnja između država, jer njedna zemlja ne može sama “istrebiti terorizam”.

Za zahtev koji su otmičari dali u slučaju Salopek – oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora, egipatski zvaničnik tvrdi da je vrlo uopšten, da se ne zna na koga se odnosi i da se radi samo o pokušaju da pokažu da imaju neki cilj koji brane.

Da su ozbiljni, rekli bi na koga misle“, naglašava i dodaje da se radi o “destruktivnom činu terora koji nema opravdanja“.

Kako piše “Večrnji list”, dvojica egipatskih policajca, pripadnika antiterorističke specijalne jedinice, poginula su, a troje ih je ranjeno u potrazi za otetim Hrvatom kada je na poluostrvu Sinaj njihovo vozilo naletelo na minu koju je postavio ISIS da bi usporio njihov prodor još dublje u teritoriju koji kontrolišu.

Salopek, koji je otet 22. jula ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao, radio je za francusku grupu “Kompanji ženeral de žeofizik” (CGG).

Ultimatum od 48 sati koji su islamisti dali egipatskim vlastima da oslobode muslimanske zatvorenice ili će Salopek biti pogubljen je istekao, dok zvaničnih objava o njegovoj sudbini i dalje nema.

Izvor: Mondo

Komentari