Đurić: Ivanović da se brani sa slobode

Marko Đurić zatražio od od šefa UNMIK-a Farida Zarifa i šefa Euleksa Gabriela Meučija da se angažuju kako bi Oliveru Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću bilo omogućeno da se brane sa slobode.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je Zarifa i Meučija pozvao da, ne dovodeći u pitanje načelo nezavisnosti sudstva, hitno preduzmu mere iz svoje nadležnosti i iskoriste sva formalna i neformalna sredstva kako bi se ostvarila osnovna ljudska prava i slobode pritvorenih i izbelga destabilizacija klime na Kosovu i Metohiji.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju Đurić je u pismu istakao da je Ivanoviću i Delibašiću pritvor još jednom produžen “mimo svake pravne logike, i da je reč o procesno i politički sasvim jedinstvenoj situaciji koja zahteva i iznimnu reakciju”.

On je podsetio na sve ranije dopise Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kojima su izneti argumenti za puštanje Ivanovića i Delibašića da se brane sa slobode i predočene garancije Vlade Srbije da će oni do kraja postupka biti dostupni Euleksu.

Đurić je podsetio da je pravosudni sistem na Kosovu pod nadzorom Euleksa “koji je prilici da gradi, ili da ruši svoj kredibilitet”, kao i da su Beograd i Priština uz posredovanje i garancije EU postigli sporazum o pravosuđu čija puna implementacija tek predstoji.

“Biće veoma teško uspostaviti poverenje srpske zajednice u pravosudni sistem na KiM, ukoliko se ne pronađe rešenje u ovom predmetu, budući da čitava srpska zajednica na KiM i profesionalna javnost u Srbiji osporavaju kriterijume na osnovu kojih je Ivanoviću i Delibašiću produžen pritvor”, naveo je Đurić.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović pritvoren je krajem januara 2014. godine, a odlukom Međunarodnog veća sudija pritvor mu je produžen do 6. oktobra. Zbog odbijanja sudskog veća da mu omogući da se brani sa slobode, Ivanović je stupio u štrajk glađu 7. avgusta.

Izvor: Mondo

Komentari