Odlaže se formiranje suda za zločine OVK

Odluka tri opozicione partije u kosovskoj skupštini da danas predaju zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odluke o formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK odložiće potpisivanje ukaza o proglašenju tog zakona.

Zakon je presednica Kosova Atifete Jahjaga trebalo da potpiše do ponoći.

Prištinski mediji javljaju da se odluka Ustavnog suda može očekivati 11. septembra ili 11. oktobra.

Opozicija smatra da bi primena te odluke, za koju je glasalo 82 poslanika, ugrozilo suverenitet Kosova, a tri parlamentarne partije – Samoopredelenje, Alijansa za Budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, čekale su poslednji trenutak da predaju zahtev Ustavnom sudu kako bi onemogućili Jahjagu da danas potpise Zakon o Specijalnom Sudu.

Ustav Kosova nalaze da je Ustavni sud dužan da u roku od 60 dana, od dana kada primi zahtev za ocenu ustavnosti, donese odluku.

Kako prenose prištinski mediji, Ustavni sud će doneti odluku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva, a to znači 11. septembra ili najkasnije 11 oktobra ove godine.

Poznavaoci ustavnog prava su za prištinske medije rekli da su skeptični da će Ustavni sud doneti odluku koja će osporiti formiranje Specijalnog suda.

S druge strane, opozicija se nada da “je došlo vreme da Ustavni sud donosi odluke u skladu sa Ustavom Kosova”, a osnov za ta očekivanja nalaze u činjenici da na čelu te pravne institucije više nije Enver Hasani.

U slučaju da Ustavni sud donese odluku da su kršene procedure tokom glasanja u parlamentu ili ustanovi da je usvajanjem Specijalnog suda kršen ili ugrožen suverenitet Kosova, to pitanje više se ne moze naći u skupštini.

Savetnik za pravna pitanja predsednika skupštine Driton Lajci rekao je za javni servis RTK da opozicija Kosova želi da politizuje tu stvar i da su, po njemu, sve procedure u vezi glasanja o formiranju Specijalnog suda sprovedene “deo u tančine”.

On je dodao da ni vlast ni predsednik Skupstine Kosova Kadri Veselji “nisu srećni što je usvojen Zakon o formiranju Specijalnog suda, ali da je to obaveza koju je trebalo sprovesti”.

Sve dok Ustavni sud Kosova ne bude doneo odluku o zahtevu opozicije, presednica Jahjaga nema pravo da potpise Zakon o Specijalnom sudu i samim tim se odlaže i njegovo stupanje na snagu.

Istovremeno, specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar nedavno je izjavio da će prve optužnice biti podignute u januaru naredne godine, a kako javljaju prištinski mediji, glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK biće Amerikanac Dejvid Švendiman, koji već godinu dana rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu EU po optužbama Dika Martija.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI