Bardovi svetske diplomatije u Areni!

Američki državni sekretar Džon Keri i šefovi ruske i nemačke diplomatije Sergej Lavrov i Frank Valter Štajnmajer planiraju da dođu u Beograd u decembru na redovan godišnji Ministarski savet OEBS-a.

Sastanak je zakazan za 3. decembar i 4. decembar, a praksa je da na njega dođu šefovi diplomatija zemalja članica OEBS-a kojih ima 57 i iz 11 partnerskih država, mada su, kako navode “Večernje novosti”, retko svi na okupu.

Kao ovogodišnji predsedavajući OEBS-u, Srbija očekuje dolazak više od 50 šefova diplomatija.

S obzirom na to da od 1. januara 2016. godine predsedvanje OEBS-u preuzima Berlin, pretpostavlja se da će Štajnmajer gotovo izvesno biti na beogradskoj konferenciji.

Učesnici ovog sastanka, koji je predsjedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić označio kao jedan od najvećih skupova još od Pokreta nesvrstanih, sumiraće aktivnosti OEBS-a u tekućoj godini, izneti stavove o ključnim međunarodnim problemima i iscrtavati okvir i pravac rada za sledećih 12 meseci.

Zasedanje ministarskog saveta biće u beogradskoj “Areni”, a kako svaka zemlja obično šalje višečlane delegacije, očekuje se da će gostiju biti i više od 1.000.

Izvor: Mondo

Komentari