Protesti podrške Ivanoviću danas na Kosovu

U Kosovskoj Mitrovici i Prištini danas će biti održani protesti podrške lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću koji u zatvoru štrajkuje glađu.

Učesnici protesta zahtevaju od Euleksa da mu omogući odbranu sa slobode.

U Kosovskoj Mitrovici građani će protestovati izpred zgrade Osnovnog suda i sedišta Euleksa od 10 sati, dok će u Prištini u podne građani protestovati ispred gravnog sedišta Euleksa na Kosovu i Metohiji.

Ivanovićeva supruga Milena Ivanović Popović izjavila je Tanjugu da joj je drago što su građani organizovali proteste u Prištini i Mitrovici i da se nada prisustvu većeg broja ljudi.

“Nadam se da će prisustvovati više ljudi kako bi pokazali svoj revolt i pružili podršku nevinim ljudima koji se nalaze u pritvoru”, rekla je ona.

U Kosovskoj Mitrovici će građani koji će protestuju, kako je najavljeno, tražiti da se odbrana sa slobode, osim Ivanoviću, omogući i penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću.

Ivanovićeva supruga je rekla je u nedelju da se čula sa Oliverom, podsetivši da je to bio treći dan kako on štrajkuje glađu.

“Njegovo zdrastveno stanje je stabilno sa sada. U kontaktu sam i sa lekarima koji ga nadziru, leto je, stanje može da se promeni, štrajk glađu je iscrpljujuć i težak”, upozorila je ona.

Popović Ivanović je naglsila da je porodica tu kako bi mu pružila apsolutnu podršku, jer se radi o velikoj nepravdi prema njemu.

Dodala je da porodica i Oliver Ivanović dobijaju podršku sa svih strana.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović počeo je u petak štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici zahtevajući da mu bude omogućena odbrana sa slobode.

On je započeo štrak glađu nakon što je u četvrtak Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj MItrovici donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, odnosno do 6. oktobra.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine i ovo je drugi put da se odlučuje na ovakav korak. Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovnistva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Njegov slučaj povezan je sa još četvoricom Srba – srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, kojem je Euleks u sredu takođe produžio pritvor za još dva meseca.

Slučaj je povezan i sa ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačićem i Aleksandrom Lazovićem koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva a kojima je Euleks omogućio da se brane sa slobode.

Suđenje ovoj petorici Srba, koji su negirali krivicu, zvanično je počelo 18. decembra, do sada je saslušano blizu 50 svedoka tužilaštva a nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za 10. septembar.

Vlada Republike Srbije ranije je i za Ivanovića i za Delibašića dala garancije da će oni biti dostupni ovdašnjem pravosuđu svakog trenutka, ukoliko im se omogući odbrana sa slobode.

Iz Euleksa odbijaju da privremeno oslobode Ivanovića i Delibašića pravdajući to stavom da bi optuženi mogli da pobegnu i utiču na svedoke.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI