Pružena ruka: Dačić ponudio pomoć Hrvatskoj

Srbija je ponudila Hrvatskoj pomoć u naporima da bude oslobođen hrvatski državljanin Tomislav Salopek, koga su zarobili islamisti u Egiptu.

Pomoć je u ime Srbije ponudio srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji je razgovarao sa hrvatskim ministrom inostranih poslova Vesnom Pusić u Kairu, gde je bio na otvaranju novog Sueckog kanala, preneo je “Blic”.

Dačić je rekao da je Pusićevu i porodicu kidnapovanog građanina Hrvatska sreo u hotelu u kome su zajedno odseli i da im je ponudio svu pomoć u ime Srbije i kao predsedavajući OEBS-a u akciji koju vode za oslobađanje otetog Salopeka.

“Zahvalili su mi za ponudu. Rekli su da imaju dobru saradnju sa egipatskim vlastima i njihovim bezbednosnim službama i da im dodatna pomoć nije potrebna”, naveo je Dačić.

Prema njegovim saznanjima, hrvatske i egipatske vlasti sada pokušavaju da dobiju dodatno vreme za oslobađanje otetog Tomislava Salopeka.

Tomislav Salopek otet je pre dve sedmice nedaleko od Kaira gde je radio za francusku kompaniju. On je otet iz službenog vozila na putu do posla.

“Islamska država” objavila je snimak na kome Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca sa nožem u ruci i čita sa lista papira da će ga otmičari ubiti u roku od 48 časova ako egipatska Vlada ne oslobodi uhapšene pripadnice ove terorističke organizacije.

Rok koji su dali islamisti za oslobađanje Salopeka istekao je juče, a pojedini mediji spekulisu da je on u rukama zloglasnog Džihadi Džona.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI