On je novi komandant Kfora

Komandant Kfora na Kosovu od danas je general Guljielmo Luiđi Miljet, koji će na tom mestu zameniti generala Frančeska Filjiuola.

Komandant Kfora Guljielmo Luiđi Miljet

Fuljiuolo je, na svečanosti primopredaje funkcija, zahvalio vojnicima i svim kosovskim institucijama na saradnji i kazao da Kfor danas broji 10 puta manje vojnika nego 1999. godine, ali i da je bezbednost na Kosovu mnogo bolja.

Bezbednosna situacija se poboljšala zahvaljujući saradnji i razmeni ideja zvaničnika zemalja u regionu sa Kforom. Kfor važi za instituciju kojoj se najviše veruje, a to su rekli građani Kosova“, rekao je Fuljiuolo.

Predsednica Kosova Antifete Jahjaga kazala je da su pripadnici Kfora u poslednjih 16 godina bili uz narod na Kosovu i radili na očuvanju mira, izgradnji sigurnog okruženja i promociji demokratskih vrednosti.

“Put koji smo zajedno prešli nije bio nimalo lak. Vi, oficiri Kfora, svi vi koji ste bili uz kosovski narod, u svako doba, postali ste najbitniji simbol mira i garant napretka društva. Kosovski narod će zauvek ceniti vašu podršku koju ste pružili Kosovu, kao zemlji nade i napretka”, navela je Jahjaga.

Svečano preuzimanje dužnosti počelo je izvođenjem koračnice vojnog orkestra italijanskih vojnika KFOR-a, maršom i smotrom vojnika međunarodnih snaga pod komandom NATO-a.

Na svečanosti je uručeno odlikovanje dosadašnjem komandantu Kfora, dok je simboličnom razmenom zastava i intoniranjem himne NATO-a zvanično predata dužnost novom, 20. komandantu.

Svečanosti su pored predsednice Kosova prisustvovali predstavnici centralne i lokalnih vlasti, kao i predstavnici verskih konfesija.

Snage KFOR-a su uspostavljene rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a na teritoriju Kosova ušle su 12. juna 1999. godine. Kfor trenutno ima oko 5.000 vojnika.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI