Vetruške – komšije Novobeograđana

U užem delu Beograda živi više od 200 parova ove vrste sokola.

Dr Saša Marinković iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” kaže za “Politiku” da je vetruška jedna od retkih grabljivica koja se prilagodila životu u naseljima.

“Grad im je postao prirodno okruženje. Vrlo su korisna vrsta jer uništavaju glodare io zbog toga ih najviše ima na mestima gde ima otpada, gde se skupljaju miševi i pacovi”, objašanjava Marinković.

 U Centru za zbrinjavanje ugroženih ptičijih vrsta ovog institute od početka godine je boravilo već dvadesetak vetruški.

“Beograđani su navikli na vetruške. Često donesu povređene ptice ili ptiće koji su ispali iz gnezda. Mi ih izlečimo, nahranimo, a kada ojačaju pustimo na slobodu. Nedavno su građani našli na Adi Huji ptiče vetruške i nazvali ga Kefalo. Doneli su ga kod nas, zbrinuli smo ga, a na njihovo insistiranje vratila na Adi za nekoliko dana”, kaže Marinković i ističe da se u Institutu nalazi još desetak vetruški spremnih da krenu na slobodu.

“Ove godine se javio veliki broj građana da nas obavesti gde su videli vetruške, gde su snele jaja, koliko imaju mladunaca. Nama to odgovara jer možemo da prstenujemo ptice I pratimo njihovo kretanje. Istraživanja su pokazala das u vetruške zavičajne ptice i da je najveći broj njih smešten u Beogradu i okolini” , istakao je sagovornik lista.

Praćenje vetruški u našem glavnom gradu je počelo 1986. godine.

“Imamo informaciju da u užem delu Beograda živi više od 200 parova vetruški. Najviše ih je na Novom Beogradu I to u blizini Buvlje pijace. Tu je najgušća naseljenost vetruški u Evropi”, objasnio je Marinković.

Ova vrsta sokola se gnezdi na soliterima, crkvama , dalekovodima i uz najprometnije saobraćajnice u autoputeve.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI