DW: Rinka – mesto gde stanuju zmajevi

Naučnici ih nazivaju pametnim mašinama za ubijanje, međutim kada je reč o komodskim zmajevima, najvećim reptilima, oni za stanovnike indonezijskog Komodskog nacionalnog parka nisu pretnja, već korisna atrakcija

Dojče vele piše da se na tom ostrvu veoma dugo prepričavaju priče među kojima je i bajka o tome da žrtve umiru od trovanja krvi nakon ugriza komodskog zmaja.

“Te životinje nisu otrovne, ali njihova pljuvačka sadrži mnoge bakterije”, priča jedan od rendžera koji radi na ostrvu Rinka, delu Komodskog nacionalnog parka i jednom od pet ostrva na kojima žive komodski zmajevi.

Naoružan velikim drvenim štapom, rendžer štiti posetioce od tih stvorenja dugačkih tri metra. Iako izgledaju bezazleno, to uopšte nije tačno jer su te životinje nepredvidljive, a mogu da se kreću brzinom do 20 kilometara na sat.

Pre dve godine na ostrvu Rinka, zmaj je ugrizao jednog rendžera za nogu. Životinje su tako dobro kamuflirane, da ih obično primete tek kada je prekasno.

Na drugom kraju ostrva, u ribarskom selu Rinca Village, svaki od stanovnika zna sličnu priču. Neke od njih su završile su smrću žrtve.

“Jednog prijatelja je ugrizao kada je u šumi hteo da izvrši nuždu i pri tome slučajno stao na zmaja”, pripoveda jedna 19-godišnja devojka i dodaje da je umro na licu mesta.

Komodski zmajevi su zaista opasni, ali priča o trovanju krvi ipak nije tačna, pošto su još 2009. godine stručnjaci dokazali da nisu bakterije u pljuvački to što ugriz reptila čini smrtonosnim, nego žlezde u kojima ti zmajevi proizvode pet različitih otrova. Slično kao kod zmija, to dovodi do grčenja, trenutnog sniženja krvnog pritiska i onemogućavanja zgrušavanja krvi, pa je žrtva nakon jednog ugriza bespomoćna i krvari.

Seljani sa tog mesta se ne boje tih reptila opasnih po život. Oni podsećaju da je to za njih normalno, pošto su tu odrasli, a zmajevi su oduvek bili tu.

Jedna 25-godišnja majka priznaje da se jedino boji za decu, pa im je zabranila igranje van sela i uči ih da se drže podalje od takvih životinja.

U celom svetu živi oko 2.500 komodskih zmajeva. Ta životinjska vrsta zaštićena je raznim zakonima i stanovnici tog kraja smatraju da je to u redu.

“Zahvaljujući tim životinjama ovde dolaze mnogi turisti iz celoga sveta”, kaže jedna žena i dodaje da oni na tome zarađuju. “Imamo jednu prodavnicu, a moj suprug je rendžer u nacionalnom parku”, zaključuje ona.

Komentari

PODELI