Za šest meseci sa Biroa se zaposlilo 117.000 ljudi

U prvih šest meseci zaposlilo se 117.000 ljudi, što zahvaljujući svojoj snalažljivosti, što zahvaljujući Nacionalnoj službi za zapošljavanje, rekao je Martinović gostujući u Dnevniku RTS.

Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je da je za jedan odsto smanjen broj nezaposlenih u odnosu na prošli mesec, a da je u odnosu na isti period prošle godine taj broj smanjen za 3,5 odsto.

Najteže pedesetogodišnjacima

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje ističe da je povećano zapošljavanje mladih. “Mi već godinama govorimo kako su mladi do 30 godina teže zapošljiva lica. Lica starija od 50 godina su slabo zapošljiva, svega 14 odsto se zaposlilo, a najveći broj lica koja su se zaposlila u proteklih šest meseci su sa srednjom stručnom spremom.

Dodaje da se jedan deo, i to manji, odnosi na sezonske, odnosno privremene poslove, a da se 60 odsto ljudi zaposlilo na određeno vreme. Na neodređeno vreme zaposlilo se više od 20 odsto njih, rekao je Martinović a prenosi Fonet.

Novozaposleni su posao našli pretežno u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, i uslužnim delatnostima. Ipak, Martinović dodaje da je za vreme sezonskih radova pojačano zapošljavanje i u sivoj zoni, pretežno u oblasti poljoprivrede.

Govoreći o prekvalifikaciji, Martinović navodi da je velika zainteresovanost nezaposlenih za obuke koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

U ovom periodu raspisali smo javni tender za sprovođenje obuka u 2015. godini, što će omogućiti obuke za oko 800 lica, rekao je Martinović.

Kako kaže, najveće je interesovanje za učenje stranih jezika, IT veštine, za obuku za zavarivače, bravare. Ističe da je pojačano zapošljavanje kod onih osoba koje prođu neku obuku.

Što se tiče subvencionisanja radnih mesta, na martovski poziv javilo se preko 5.000 osoba, iako je predviđena kvota za subvencionisanje 3.000 lica.

Nastojaćemo da iz nekih programa koji nisu mnogo traženi prebacimo ta sredstva i uvećamo taj broj od 3.000 lica, kako bismo omogućili što više zapošljavanja, rekao je Martinović.

Izvor: Mondo

Komentari