U SPENS-u svaki treći radnik na crno

Inspektorat za rad Srbije izvršio je inspekcije u Sportsko-poslovnom centru “Vojvodina” (SPENS) u Novom Sadu i ustanovio da od 70 osoba obuhvaćenih nadzorom 21 nije bila prijavljena na obavezno socijalno osiguranje.

Nakon inspekcija izdat je jedan prekršajni nalog, a biće podnet i jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, rekla je agenciji Beta šefica odseka Inspekcije rada za Srednjobanatski okrug Svetlana Šukić.

 Pod nadzorom će biti i određene ulice i tržni centri, a u 18 okruga Srbije vrše se pojačani nadgovori kod poslodavaca koji vrše poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja u državnim ustanovama.

Prema rečima Šukić, ranijim nadzorima tih poslodavaca ustanovljeno je da su mnoge osobe angažovali po osnovu ugovora o stručnom osposobljavanju, suprotno Zakonu o radu, a zahvaljujući kontrolama situacija je sada “sasvim drugačija” i sa radnicima se sve više zasniva radni odnos.

Kako ona ističe, inspekcije se u Srbiji vrše po sistemu rotacije, odnosno dovođenjem inspektora iz drugih okruga, te je tako njena ekipa iz Zrenjanina izvršila nadzor u Novom Sadu.

Pojačani nadzori u određenim delatnostima i dalje se organizuju širom zemlje.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI