Nastavnici, ako hoćete da predajete u dijaspori…

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za redovne i honorarne nastavnike dopunskih škola srpskog jezika u inostranstvu, koji je otvoren do 20. juna.

Za rad tih škola u  budžetu Srbije za 2015. izdvojeno je oko milion evra.

Trenutno imamo 20 redovnih i 25 honorarnih nastavnika ali je želja Ministarstva da u narednom periodu poveća obuhvat dece u tim školama, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov i pozvao sve zainteresovane da se prijave, kako bi dobili što kvalitetnije nastavnike.

“Sada je nešto više od 4.000 učenika u školama u osam zemalja i to najviše u Švajcarskoj i Nemačkoj”, rekao je Šuvakov.

Osim za te dve zemlje, konkurs je raspisan za angažovanje nastavnika u drugim zemljama, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Belgiji, Kini, Južnoafričkoj Republici, Albaniji ali i u drugim zemljama koje pokažu interesovanje, odnosno gde se prijavi najmanje 50 đaka koji bi slušali nastavu.

Prijave se dostavljaju nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a detalji konkursa su na sajtu Ministarstva prosvete www.mpn.gov.rs.

Kandidati za honorarne nastavnike moraju da imaju mesto boravka u zemlji u kojoj se izvodi obrazovno-vaspitni rad, da znaju jedan strani jezik ili jezik strane države u kojoj se angažuje, na nivou B1 Zajedničkog evropskog jezičkog okvira.

Takođe, moraju i da ispunjavaju uslove propisane zakonom i pravilnikom kojim se propisuje stepen i vrsta obrazovanja nastavnika i stručnog saradnika u osnovnoj školi za izvođenje nastave, i to za nastavnika razredne nastave, nastavnika srpskog jezika i književnosti, nastavnika stranog jezika i književnosti.

Kandidat za redovne nastavnike treba da poseduje dozvolu za rad – licencu, da ima najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja, da poseduje uverenja i potvrde kojima dokazuje stalno stručno usavršavanje u oblasti obrazovanja, u trajanju od 50 do 100 sati, da poseduje osnovno znanje za rad na računaru, da zna jedan strani jezik ili jezik strane države u koju se upućuje, na nivou B1 Zajedničkog evropskog jezičkog okvira.

Takođe, treba da ispunjava uslove propisane zakonom i pravilnikom kojim se propisuje stepen i vrsta obrazovanja nastavnika i stručnog saradnika u osnovnoj školi za izvođenje nastave, i to za nastavnika razredne nastave, nastavnika srpskog jezika i književnosti, nastavnika stranog jezika i književnosti i da je u radnom odnosu na neodređeno vreme u vaspitno-obrazovnoj ustanovi u Srbiji.

Redovnim nastavnicima, zbog novog konkursa, istekli su ugovori 31. marta i nisu produženi, a u Ministarstvu prosvete ističu da oni koji ne budu angažovani naredne školske godine, neće ostati bez posla jer ih u Srbiji čeka “zamrznuto” radno mesto.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI