U Rusiji radi 15.000 Srba

Oko 15.000 građana Srbije dobilo je prošle godine mogućnost za radni angažman u Rusiji, a u toku je izrada Međudržavnog sporazuma za zapošljavanje, izjavila je šefica Konzularnog odeljenja ruske ambasade u Srbiji Viktorija Vostrecova.

Moskva

Ona je na predstavljanju brošure o obavezama legalnog zapošljavanja u Rusiji, pod nazivom “Kako da se zaposliš u Ruskoj Federaciji” koju je pripremio Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije rekla da je velika većina poslodavaca odgovorna i da poštuje propise prilikom anagažovanja radnika.

Kako je kazala, ponekad se desi da radnici poveruju neodgovornim pojedinicma koji krše propise.

Ona je navela da je u 2014. godini izdato je 15.000 viza od kojih su 8.000 radne vize i još približno toliko poslovne vize.

“Drago nam je da postoji interesovanje radnika iz Srbije da rade na teritoriji Ruske federacije gde su cenjeni kao visoko profesionalni radnici, a i bliski smo po mentalitetu”, rekla je Vostrecova.

Velika većina srpskih poslodavaca je odgovorna i radi sve kako treba kada su u pitanju procedure, rekla je ona navodeći da se dešava da radnici ponekad poveruju pojedincima koji žele da posluju nelegalno.

Ona je navela da između 10.000 i 15 .000 radnika iz Srbije trenutno radi u Rusiji, budući da mnogi posle dobijanja radne vize mogu da sklope ugovor sa poslodavcem i ostanu još da rade.

Na pitanje da li postoje podaci koliko njih radi nelegalno u Rusiji, ona je kazala da ambasada ne raspolaže tim podacima, “ali je to mala brojka, i sasvim sigurno se ne radi o hiljadama ljudi”.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI