Koji su stručnjaci najtraženiji u Srbiji?

Na tržištu rada u Srbiji najtraženiji su stručnjaci iz oblasti IT indutrije, oni sa iskustvom u prodaji i razvoju tržišta, finansijama i računovodstvu, marketingu i sličnim oblastima.

Istraživanje međunarodne agencije za zapošljavanje Menpauer (ManpowerGroup) pokazalo je da sledi tražnja za inženjerima elektrotehnike, mašinstva i građevine, a poslednjih nekoliko godina primetan je porast tražnje za kadrovima u oblasti proizvodnje.

Iskustva kompanije Menpauer u Srbiji pokazuju da su zahtevi za IT stručnjacima u poslednje dve godine utrostručeni, a najtraženiji su Java, Android, iOS Net i PHP, ali i C++ i programeri sa iskustvom u drugim tehnologijama.

Kako je navedeno, programer sa nekoliko godina iskustva u proseku dobija tri do četiri poziva mesečno sa predlogom da razmotri određenu otvorenu poziciju.

Kao najznačajniji IT centri u Srbiji izdvajaju se Beograd i Novi Sad, a u poslednje vreme i Niš kao interesantna lokacija za IT “start ap kompanije”.

Menpauer grupa u Srbiji u poslednje tri godine utvrdila je da je najveća fluktuacija radne snage primetna u Beogradu i Novom Sadu, gde su traže stručnjaci na mesto onih koji su otišli na druga radna mesta.

Otvaranje fabrika u Srbiji, kako u automobilskoj, tako i u drugim industrijama dovelo je do masovnijih zapošljavanja kadrova na operativnim pozicijama, kao što su inženjeri proizvodnje, održavanja, kvaliteta, bezbednost i zdravlje na radu.

U Menpaueru ocenjuju kao pozitivan trend to što se fabrike otvaraju van većih gradova, pa je sve češća migracija stručnjaka iz Beograda i Novog Sada u Kragujevac, Suboticu, Inđiju i Pećince.

Iz te agencije navode da iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji izuzetno visoka, poslodavci često imaju izazov da na tržištu rada pronađu stručnjake sa određenim iskustvom, specifičnim kvalifikacijama, znanjima i licencama.

Ti kadrovi najčešće su deficitarni na tržištu rada i već zaposleni kod drugog poslodavca, te se kompanije često bore na tržištu da privuku i zadrže kvalifikovane stručnjake. 

Menpauer ima predstavnštva u više od 80 zemalja i jedna je od najvećih kompanija za oblast privremenog i stalnog zapošljavanja.

Komentari

PODELI