Vučić sad dobrodošao u Srebrenici

Posle odluke pravosadnih organa Švajcarske da ratnog komandanta musliamana Srebrenice Nasera Orića izruče Bosni i Hercegovini, načelnik Srebrenice Ćamil Duraković promenio mišljenje.

On je poručio da je srpski premijer Aleksandar Vučić sada dobrodošao u Srebrenicu.

Državni vrh BiH se još nije oglasio povodom odluke švajcarskih organa da izruče Orića BiH, a ne Srbiji, a Duraković u svom prvom reagovanju kaže:

“Nemam potvrdu, video sam u medijima. Verujem da je švajcarsko minstarstvo reagovalo po pravnom postupku. Drago mi je da smo nakon 15 dana dobili, i da je proradila svest tih ljudi. Tužilaštvo BiH neka dalje postupa, mi nemamo ništa protiv”, rekao je Duraković u izjavi za TV N.

On je rekao da je odluka o izručenju Orića očekivana.

Upitan da li je premijer Vučić sada dobrodošao u Srebrenicu, Duraković je rekao:

”Ja nemam ništa protiv da Vučić dođe u Srebrenicu, i mislim da će to biti istorijski iskorak za budućnost”, rekao je Duraković.

Duraković, koji je ranije zajedno sa NVO Majkama Srebrenice najavio otkazivanje komemoracije 11. jula u Potočarima ako Orić do 30. juna ne bude pušten iz ekstradicionog pritvora, sada kaže da se aktivnosti povodom obeležavanje 20-te godišnjice od zločina u Srebrenici nastavljaju.

Amar, sin Nasera Orića rekao je za Klix.ba da je još uvek pod emocijama nakon što je čuo vest da će njegov otac biti izručen BiH, a ne Srbiji.

“Sad očekujemo da će u BiH imati fer i pravedan postupak, jedno pravedno suđenje”, dodaje Amar.

Ni Amar ne zna kada će njegov otac da stigne u BiH, kao ni da li će porodica moći odmah da ga vidi.

Inače, Amar je posetio svog oca u ekstradicionom pritvoru u Ženevi i o tome kaže:.

“Kada sam ga posetio u Ženevi rekao mi je, a to uvek ponavlja, da on nikada nije bežao od procesuiranja. Ali taj proces ne može biti u Srbiji, u bilo kojoj drugoj zemlji može”, kaže Amar.

Izvor: Mondo

Komentari