Orić “slobodan čovek”, večeras u Sarajevu?

Naser Orić je “sada slobodan čovek” i očekuje se da on još večeras doputuje u Sarajevo, kaže Vasvija Vidović, advokatica ratnog komandanta muslimana Srebrenice.

Ako ne večeras, onda sutra ujutru, rekla je Vidovićeva za sarajevski Dnevni avaz istakavši da je u toku procedura njegovog oslobađanja iz ekstradicionog pritvora.

“Orić je sada slobodan čovek. U toku je procedura da on što pre dođe u BiH. Verujem da će tako i biti, na tome naš tim radi”, rekla je ona.

Nezir Pivić, zamenik ministra pravde BiH pojasnio je za sarajevski dnevnik da je obaveza švajcarskih organa da Orića prebace u BiH, najverovatnije avionom.

Orić će, prema njegovim rečima, biti predat Graničnoj policiji koja će ga prema proceduri ustupiti Tužilaštvu BiH, koje je tražilo njegovo izručenje.

“Za sada nije poznato vreme izručenja, jer zbog bezbednosnih razloga o tome se ne može govoriti“, rekao je Pivić.

S druge strane, portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da će Tužilaštvo o daljim koracima odlučiti tek nakon što Orić bude izručen BiH.

Švajcarski pravosudni organi odlučili su danas da Orića, koji je 10. juna uhapšen u toj zemlji, bude izručen BiH, a ne Srbiji po čijoj poternici je uhapšen.

Odluka o njegovom izručenju je doneta nakon što se Orić izjasnio da pristaje da bude izručen BiH.
Ranije, Orić je rekao da u Srbiju “neće ni za živu glavu”.

Izvor: Mondo

Komentari