Dodik: Naser Orić je ratni zločinac

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Naser Orić za njega lično i za gotovo sav srpski narod, a posebno Srbe u Srpskoj uvek biti ratni zločinac, bez obzira na odluku pravosuđa Švajcarske da ga isporuči BiH.

“Procesuiranje Nasera Orića u Srbiji izvelo bi na svetlo dana više stotina dokaza i svedoka o zločinima nad Srbima srebreničkog kraja. Zato je Naser Orić za bošnjačku političku elitu bio posljednja linija odbrane jedne od najvećih obmana s kraja 20. vijeka – a to je priča o Srebrenici. Ona bez Nasera Orića i zločina koje je počinio ne može biti ni potpuna ni ispričana. Zato su gotovo sve zajedničke institucije bile u funkciji udruženog poduhvata za zaštitu bošnjačkih zločina”, istakao je predsjednik Srpske.

On je rekao da je zahtjv Tužilaštva BiH da Švajcarska izruči Nasera Orića BiH bio pokušaj spašavanja bivšeg srebreničkog bošnjačkog komandanta od mogućeg izručenja u Srbiju, po istom scenariju kao i u slučajevima Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, a koji nakon toga nisu bili predmet gonjenja.

Dodik je ocenio da se time Tužilaštvo BiH otvoreno stavilo na stranu, ne samo ratnog zločinca Nasera Orića, već i na stranu svih onih koji brane zločin koji su počinile muslimanske snage nad Srbima u Srebrenci.

“Cinično zloupotrebljavajući nadležnosti, Tužilaštvo BiH je svoj zahev obrazložilo sumnjom da bi izručenje u Srbiju ugrozilo procesuiranje predmeta koji se vodi pred pravosuđem BiH. Istovremeno, nisu objasnili javnosti zašto u ovom predmetu, od 2009. godine od kada su ga preuzeli od suda u Bijeljini, nisu ništa uradili”, naglasio je predsednik Srpske, podsetivši da je MUP Republike Srpske još 2006. godine podneo krivičnu prijavu protiv Orića sa više od 600 dokaza u prilogu.

Dodik je ocenio da je sasvim jasno da je zloupotreba institucije Tužilaštva BiH imala za cilj da se predmet “Orić” ne procesuira pred Tužilaštvom za ratne zločine Srbije i da ne bude zadovoljena pravda.

“Prikrivanje i odbrana zločina, u kojima su učestvovale i ostale institucije BiH, izazivaju jake frustracije kod potomaka žrtava, ali i kod celokupnog srpskog naroda, i svakako da doprinose bržem raspadu BiH. Sud i Tužilaštvo BiH, kao neustavne i nametnute pravosudne institucije, ovakvim postupkom samo su potvrdile da su silom instalisane upravo zbog obračuna sa Srbima i Hrvatima, i u funkciji zaštite zločina Bošnjaka”, rekao je predsjednik RS.

Dodik je naglasio da je poražavajuće bilo i ćutanje srpskih predstavnika u Savjetu ministara BiH koji nisu našli za shodno da upitaju Denisa Zvizdića u čije ime BiH treba da učini sve da pomogne Oriću, upitavši da li SDS, PDP i NDP postaju saučesnici u prikrivanju zločina Nasera Orića nad Srbima srebreničkog kraja?

“Tišina srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH kada je reč o zaštiti interesa srpskog naroda i Republike Srpske ovoga puta je bila glasnija zbog činjenice da predstavnici tih istih partija u parlamentu Srpske veoma glasno konsturišu priče i na taj način ponižavaju institucije Srpske s ciljem njihove destabilizacije. Dok su nosioci vlasti u zajedničkim institucijama BiH činili sve u odbrani Nasera Orića i njegovih zličina, ćutanje srpskih predstavnika, koje ne znam kako da protumačim nego kao odobravanje, još je bilo glasnije“, ocenio je Dodik.

Izvor: Mondo

Komentari