Vašington dao Berlinu politički zadatak na Balkanu

Američki Stejt dipartment i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke odnedavno su suparnici na Balkanu, ali nije isključeno da su predsednik Barak Obama i kancelarka Angela Merkel nedavno ipak sklopili dil.

Angela Merkel i Barak Obama

Ruska agencija Regnum prenosi da je srž to sporazuma da Berlin “malo smanji ekonomski uticaj u regionu” i “počne da se bavi političkim poslovima”.

To može da se razume jer su SAD ojačale na Balkanu 1995. godine, a za 20 godina “Vašington je uzeo region pod totalnu političku i vojnu kontrolu”, navodi se u tekstu i dodaje se “Berlin u te poslove američkih kolega nije posebno mešao”.

Kad hvali nemački ambasador

Regnum piše da se nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm (koji sada odlazi) donedavno retko pojavljivao pred novinarima i da je odjednom počeo da daje pres konferencije, jednu za drugom, mnogobrojne intervjue u kojima je “neočekivano počeo da hvali premijera Srbije Aleksandra Vučića”. Agencija citira reči Vilhelma da ekonomske veze Srbije i Rusije nisu tako velike, kao što misli stanovništvo i da treba odbaciti takvu praksu i postepeno zaboraviti Rusiju.

“Nemačku su više zanimale finansije i privreda regiona. U SFRJ uvek je glavna valuta bila nemačka marka, zatim su je brzo zamenili na evro. Dolar u zemljama bivše Jugoslavije nije na ceni, sve obračune običan narod, a i države regiona sprovode samo u evrima. Amerikanci su razumeli da neće biti lako pobediti balkansku ljubav prema nemačkoj marki-evru, pa je Bela kuća odlučila da pođe drugim putem”, piše Regnum.

Agencija navodi da su predstavnicima Stejt dipartmenta dali “upravljačke funkcije” i da se “ambasadori (politički menadžeri) bave time što otvoreno konsultuju predsednike i premijere Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH”.
“Najčešće se preporuke visokih diplomata ispunjavaju bespogovorno. I odmah. Posebno na Kosovu”, piše Regnum.

Agencija navodi da američki ambasador u Prištini Trejsi En Džejkobson stalno preslišava lokalne političare i da pomaže u rešavanju političkih, ekonomskih i finansijskih problema.

“Njena koleginica u Podgorici Margaret En Uehara ima takođe tešku misiju da pomogne duetu Đukanović – Vujanović da uđu u NATO. Do kraja godine ona treba da ubedi stanovništvo da Crna Gora treba da uđe u NATO. Vašingtonu je neophodno da zatvori Južno krilo na Balkanu po svaku cenu”, ocenjuje agencija.

Regnum navodi da je Stejt department ambasadoru Džeisu Bejliju u Skoplju “poručio da zameni” sadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog sa Zoranom Zaevom.

“On (ambasador) će pomoći da Makedoncima da se konačno opredele s Turskim tokom i da ih natera da zaborave na prijateljstvo s Moskvom. A upravo su se tim prijateljstvom uvek ponosili na Balkanu. Vašington to veoma nervira, kao između ostalog, i Berlin”, dodaje agencija.

“Šta dodati? Nemci sada rade samo to što im naređuje Bela kuća. Ako je Obama naredio – treba da se ispuni”, zaključuje autor komentara.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI