Odobreno: Hemofarm može da kupi Ivančić i sinovi

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je vršačkoj kompaniji Hemofarm da preuzme preduzeće za proizvodnju i promet farmaceutskih preparata Ivančić i sinovi.

Hemofarmu se odobrava, kako je navedeno u obrazloženju Komisije, u skraćenom postupku koncentracija koja nastaje kupovinom celokupne imovine i preuzimanjem prava intelektualne svojine Ivančić i sinova.

Povodom objave Komisije za zaštitu konkurencije o mogućnosti preuzimanja kompanije Ivančić i sinovi, iz Hemofarma naglašavaju da “to što je traženo mišljenje Komisije ne znači nužno da su preduzete konkretne akcije u tom pogledu”. “Kada budemo u poziciji da postignemo dogovor o preuzimanju pomenute ili bilo koje druge kompanije rado ćemo to podeliti sa javnošću”, rečeno je MONDU iz vršačke kompanije.

 “Komisija je utvrdila da je rec o koncentraciji koja neće znacajnije uticati na promenu tržišne strukture i na konkurenciju u Srbiji”, navodi se u odluci Komisije.

Preuzimanjem kontrole nad poslovanjem Ivančić i sinovi, Hemofarm će, kako je navedeno, neznatno, odnosno minimalno povećati tržišno učešće na relevantnom tržištu.

Komisija je zaključila da se poslovanje učesnika u koncentraciji preklapa na tržištima proizvodnje samo četiri leka i da je preklapanje poslovanja u tim slučajevima zanemarljivo. “Zbog toga komisija smatra da će i koncentracija imati zanemarljiv uticaj na konkurenciju, koji bi se prvenstveno ogledao u promeni distributivne mreže učesnika u koncentraciji”, istaknuto je.

Hemofarm posluje na tržištu kao deo nemačke grupacije Štada (Sstada) i smatra se vodećom farmaceutskom kompanijom u Srbiji i Zapadnom Balkanu.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI