Pale devizne rezerve NBS – 8,4 milijardi neto

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula iznosile 10,63 milijardi evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 290 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, saopštio je danas kabinet guvernera NBS.

Neto devizne rezerve na kraju jula iznosile su 8,41 milijardi evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009.

U julu prošle godine neto devizne rezerve iznosile su 1,7 milijardi evra više, dok su u najviše u ovoj godini bile u maju, kada su iznosile 9,8 milijardi evra.

U saopštenju se kaže da je najveći devizni priliv ostvaren po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230,0 miliona evra.

Ostali veći prilivi su ostvareni po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 145,4 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 38,1 milion evra, dok je neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve iznosio 17,2 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 52,3 miliona evra i izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 47,5 miliona evra.

Ostali veći odlivi realizovani su po osnovu servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 31,1 milion evra i otplate duga MMF u iznosu od 7,4 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stend-baj aranžmana iz 2009. godine.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI