Bravo Nemci:Na grčkoj krizi zaradili 100 milijardi

Nemačka je od krize u Grčkoj zaradila oko 100 milijardi evra, rezultati su istraživanja Instituta za ekonomske studije “Lajbnic”.

U istraživanju se ističe da navedena suma predstavlja novac koji je Nemačka zaradila na niskim kamatama na državne hartije od vrednosti.

U plusu i da Grci ne vrate ni cent

“Zaradom od obveznica i druge zemlje su imale koristi, uključujući SAD, Francusku i Holandiju, ali u znatno manjoj meri. Udio Nemačke u finansijskim paketima za Grčku, uključujući i novi, iznosi oko 90 milijardi evra. Čak i u slučaju da Grčka ne vrati ni cent, državna kasa Nemačke imala je finansijsku korist od krize”, ističe se u istraživanju.

“Ove uštede prevazilaze troškove krize, čak i u slučaju da je Grčka bankrotirala. Jasno je da je Nemačka imala korist od krize u Grčkoj”, tvrde autori istraživanja sa Instituta, čije je sedište u gradu Hale.

Autori istraživanja navode da kada se investitori suoče sa problemom na tržištu, onda oni traže “utočište” za svoj novac a Nemačka je omiljeno takvo mesto.

“U proteklih nekoliko godina, kad god su se finansijska tržišta suočavala sa negativnim vestima, kamatne stope nemačkih državnih obveznica (koje Nemačka plaća kupcima) opadale su ili čak bile negativne, a kada su vesti dobre, onda su one u porastu”, podsećaju autori.

U problemu krize u Grčkoj, Berlin je zahtevao fiskalnu disciplinu Grka i oštre ekonomske reforme u zamenu za saglasnost sa novom pomoći od međunarodnih kreditora.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble bio je protiv otpisivanja dugovanja Grčke ukazujući pri tom na “uravnoteženi” budžet njegove zemlje.

Institut, međutim, tvrdi da je uravnoteženi budžet bio moguć u najvećem delu zbog kamate dobijene od uštede usled krize u Grčkoj.

Iznos od 100 milijardi evra Nemačka je uštedela od 2010. godine i to je tri odsto domaćeg bruto proizvoda.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI