Evo gde možete uložiti novac od otpremnina

Radnici koji u procesu restrukturiranja ostanu bez posla treba da pokušaju i da se okušaju u privatnom biznisu, kaže izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Jelena Bulatović.

Poljoprivreda i zanati dve moguće oblasti za ulaganje novca, napominje Bulatovićeva.

Jelena Bulatović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da projekat “Šansa za novi početak” daje preduzetničke inicijative i savetuje radnicima u šta i gde uložiti novac dobijen nakon gubitka radnog mesta.

“Mi smo radili analize, i pripremili više od 120 preduzetničkih inicijativa, a sve u skladu sa iznosom od pet do osam hiljada evra koliko će iznositi otpremnine”, napominje Bulatovićeva.

Ističe da su izdvojene tri oblasti u koje je moguće uložiti novac, a to su – proizvodnja, poljoprivreda i usluge.

Kao primer navodi proizvodnju jagoda za koju je, kako kaže, u startu neophodno izdvojiti dve do dve i po hiljade evra.

Bulatovićeva podseća da radnici koji ostanu bez posla imaju znanje i iskustvo za pokretanje sopstvenog biznisa i dodaje da će, ipak, od oktobra predstavnici projekta “Šansa za novi početak” obilaziti osam regiona na koliko su podelili Srbiju i tada deliti praktične i besplatne savete.

Na pitanje gde najpre uložiti novac, Bulatovićeva odgovara da to sve zavisi od toga u kom delu zemlje živi radnik i dodaje da u nekim regionima gde je poljoprivreda izvor prihoda preporuka je da se u toj obalsti pokrene biznis.

Napominje i da je moguće pokrenuti neki zanat, najpre u onim mestima gde nema dovoljno zanatlija.

Glavni savet radnicima koji ostanu bez posla je da novac ne ulože u potrošnju već ukoliko žele da, ipak, pokušaju i da se okušaju u privatnom biznisu, zaključuje Bulatovićeva.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI