Srbiju nepoverenje košta 2,1 milijardu dolara!?

Dobitnik Pulicerove nagrade Sjuart Dajmond održao je danas predavanje u Beogradu i rekao da “troškovi nepoverenja među ljudima” u Srbiji iznose 2,1 milijardu dolara, što je dovoljno za otvaranje 400.000 radnih mesta.

Novinar, profesor, advokat, preduzetnik i bivši savetnik pri UN Stjuart Dajmond je pred grupom srpskih biznismena u hotelu Hajat predstavio model pregovaranja kojim mogu povećati svoje prihode i rekao da on počinje ljudskom psihologijom, te da je zato efikasan.

Autor knjige “Dobiti više” napravio je preokret u oblasti podučavanja veštine pregovaranja koristeći izuzetno humane metode, kao što su uvažavanje percepcije druge strane, emocionalna osetljivost i poštovanje istine.

“Pregovaranje je za društvo isto što i matematika za nauku“, rekao je on dodajući da je “važno poštovati percepciju i emocije drugih”.

“Postoje dva sloja inteligencije. Donji sloj se naziva iskristalizovano znanje i to je iskustveno znanje, koje je manje važno u svetu koje se brzo menja. Gornji sloj je fleksibilno znanje i koristi se za rešavanje problema, što je ključno za uspeh u ovom veku”, rekao je Dajmond.

Prema njegovim rečima, ukoliko nema poverenja ljudi neće deliti svoje najbolje ideje i usled toga opada kreativnost i smanjuje se broj inovacija.

Dajmond tokom predavanja nije otkrio kojim je proračunom došao do cifre “troškova nepoverenja među ljudima u Srbiji”.

Stjuart Dajmond je rođen 1948. godine u SAD. Podučava i savetuje vlasnike kompanija i ljude na čelu vlada u više od 40 država. Predavao je na Kolumbiji, Berkliju, Oksfordu i drugim univerzitetima. Radio je kao novinar Njujork Tajmsa i dobitnik je Pulicerove nagrade. Autor je knjige “Dobiti više”, koja je prodata u više od milion primeraka širom sveta.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI