Tabaković: Da znate kolike su plate u NBS…

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da plate u ovoj instituciji nisu tajna, kao i da je njena plata srazmerna važnosti funkcije koju obavlja.

“Mi naše plate ne određujemo u odnosu na finansijski sektor zemlje u kojoj živimo. Imamo definisane koeficijente i te plate su interesantne novinarima koji su za jednodnevni tiraž spremni da dovode u pitanje instituciju, funkciju guvernera”, istakla je ona odgovarajući na pitanje na osnovu kojih kriterijuma se određuju plate u NBS, pošto je ovih dana štampa pisala o plati guvernera pod naslovom “Turbo plata”.

“Odgovorno vam kažem da te plate nisu tajna i bićemo u registru zaposlenih svih instiuticja koje postoje u Srbiji”, istakla je ona na konferenciji za novinare.

Tabaković je podsetila da je dolaskom na mesto guvernera sebi snizila platu, što su, kako je rekla, mnogi već zaboravili.

Plata guvernera, kako je poručila, jeste viša u odnosu na druge, ali je, kako je podvukla, i odgovornost guvernera srazmerna primanjima.

Ona je podsetila da NBS ima 2.200 zaposlenih i da je informator o broju zaposlenih i platama potpuno javna stvar, te da se one obračunavaju po sistemu koji je uveden još pre 12 godina, dok je Kori Udovički bila guverner.

Raspone koji su u NBS bili 1:18 od najniže do najviše plate, guvernerka je kaže svela u okvir 1:8,5, ali ne tako da je drastično smanjena plata viceguvernera, već su podignute najniže plate.

“Na vaše iznenađenje, kad biste zaista znali koliko iznose plate u NBS, sumnjam da biste poželeli da se zaposlite u NBS”, poručila je ilustrujući to podatkom da radnik obezbeđenja na ulazu u zgradu “nema veću platu od 30.000 dinara”.

“Šta da vam kažem ako jedan kontrolor, koji treba da ode u poslovnu banku i da izlaže sebe i porodicu riziku zato što treba da odredi meru koja će da ugrozi reputaciju banke, prima platu koja je na nivou obezbeđenja jedne bolje privatne firme”,rekla je ona.

Plata guvernera se izračunava, kako je navela, prema koeficijentu koji je dat u statutu, ali na osnovu prosečne plate za prethodni mesec.

Izvor: Mondo

Komentari

PODELI